Новини от библиотеките

Срещи с роботите Финч чрез библиотеките по време на седмицата на програмирането

Българските библиотеки се присъединяват към инициативите, организирани по време на Европейската седмица на кодирането с поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч. От 7 до 22 октомври специалисти от обществени библиотеките ще помогнат на децата от над 36 населени места да направят първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.

прочети още

Съвместна работа

   Проектът „Твоят час“ на МОН дава възможност на учениците в българското училище да се занимават с извънкласни дейности, които им харесват и обичат. В тази насока е съвместната дейност на учениците от ПГИТ „Алеко Константинов“-Велинград  и библиотеката при читалище „Отец Паисий-1893“.

прочети още

БАБА МАРТА БЪРЗАЛА...

Второкласниците от училище „Св. Климент Охридски“ в Хасково днес - 22.02.2018 г., имаха различен урок. Те влязоха в час със смесица от сръчност и находчивост, но не в училищната стая, а в библиотеката. По покана на библиотекарите от детския отдел на просветното средище Образцово Народно Читалище “Заря-1858“ децата гостуваха при нас, за да майсторят мартеници и пъстроцветни картички.
Към традиционните усукани конци, второкласниците прибавиха с помощта на домакините и своите учителки червено-бели цветя от хартия, които също сами изработиха.

прочети още

Бургаската библиотека брандира автобус с ликовете на български писатели

Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас брандира автобус с ликовете на български писатели. Като пътници са седнали Пейо Яворов, Иван Вазов и Алеко Константинов, а отзад ни се усмихват Петя Дубарова и Христо Фотев. Слоугън - "Пътувай, чети, обичай... Бургас!" е разположен под името и логото на Регионална библиотека.

Брандираният автобус ще пътува по линия 9 на градския транспорт в Бургас - една от най-дългите линии в града, която свързва комплекс "Меден рудник" с комплекс "П.Р.Славейков".

прочети още

Левски,име-знаме!Име-титла!Знаменосец на свободата!

На 19 февруари, в библиотеката при НЧ"Св.Климент Охридски-1899" в село Сенник почетохме 145 години от гибелта на Левски.
"Левски,име-знаме!Име-титла!Знаменосец на свободата!"-с тези думи Мариета Стефанова започна словото си за делото на Апостола.Членовете на клуб"Аз искам да знам"към сеннишкото читалище- Антоанета Стефанова,Преслава Косева и Силвия Петрова рецитираха стихове и изпълниха песни посветени на синеокия карловец Васил Иванов Кунчев.

прочети още

Завършване на Трета степен на професионална квалификация по професия "Библиотекар" на служители от обществени библиотеки

Проведен държавен изпит  в РБ "П.Р.Славейков"- Велико Търново  на служители от обществените библиотеки със средно образование, за надграждащо обучение за придобиване на ІІІ степен на професионална квалификация по професия "Библиотекар", специалност "Библиотекознание", код 322010.

прочети още

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС “СПАС ЗАФИРОВ”- 2018 Г.

По повод : 170 г. рождението на Христо Ботев, поет, публицист, революционер, национален герой
 
 
 
          ОБЩИНСКА БИБЛИОТЕКА ПРИ  НЧ “РАЗВИТИЕ - 1873” ГР. ПЕЩЕРА
 

прочети още

Среща-разговор на пчеларите от Сенник:"Ние сме малко пчелари и много медари"

10 февруари е Денят на пчеларя. Денят на онези хора, които се грижат за този незаменим биологичен вид – пчелите. Както знаем именно те, крилатите жълто-черни насекоми, имат значителна роля в поддържането на биологичното разнообразие и екологичното равновесие.
Почитта към меда като божествена храна и всестранната му обредна употреба е неделима от почитта към пчелата – един от популярните символи на ефира, небето и слънцето.
По случай празника в читалищната библиотека за първи път се събраха пчелари от селото.

прочети още

Дарете книги !

Образцово Народно Читалище "Заря-1858" град Хасково, Посолството на Република България в Република Молдово, Българският Бизнес и Културен Център в Република Молдова започнаха дарителска кампания за набиране на книги за Бесарабските българи.
Кампанията започна от месец януари 2018 година и ще приключи в края на месец април 2018 година.
Целта на благородната кауза е да зарадваме българите в Република Молдова за 24 май- Денят на славянската писменост и култура.

прочети още

Откривателят Жул Верн

На днешния ден честваме 190 години от рождението на Жул Габриел Верн. Роден в семейството на адвокат, той е най-голямото от 5-те деца . Възпитанието в семейството с юридически корени се отразява върху неговата биография, влечението към мореплаването наследява по майчина линия - тя е потомка на известна фамилия от корабостроители и морски капитани. 

прочети още

Страници

Subscribe to RSS - Новини от библиотеките