Новини от библиотеките

"Златна книга за Златна Добруджа" достъпна във виртуалното пространство от всяка точка на света

Като регионален културен институт за област Добрич, Регионална библиотека „Дора Габе” изпълнява функция на краеведски център на края като осъществява дейности по опазване на книжовното културно наследство на Добрич и Добруджа. През 2017 година библиотеката организира и проведе редица регионални дейности, съгласно Договор №РД11-00-219/02.12-2016 г. с Министерство на културата за изпълнение на дейности и  отговорности при осъществяване на държавната политика в областта на библиотечно-информационното обслужване.

прочети още

„Отново бие първият звънец” - доброволци на РБ „Априлов-Палаузов”, нейният екип и граждани отбелязват началото на учебната година в Габрово и в цялото европейско семейство

На 14 септември 2017 година с начало 11 часа в зоната за буккросинг, четене и социален живот, разположена около къщичката за книги в парковото пространство зад РБ „Априлов-Палаузов” усмихнати млади хора, учители, граждани и библиотекари отбелязаха новото начало на поредната учебна година в България, а и в много други европейски страни. Младежите четоха текстове, свързани с темата за училището, ученето, вълненията около първия учебен ден и значението на образованието в живота на хората.

прочети още

Библиотечно лято 2017 в Габрово

През лятната ваканция много от библиотеките в страната са незаменими в ангажирането на децата с разнообразни забавни и полезни дейности. Сред тези библиотеки е Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово. Библиотечният екип и доброволците от Клуба при библиотеката провеждат за пета поредна година Лятна читалня на открито за габровските деца, родители, приятели и гости на града. Тя е само част от летните ваканционни инициативи на библиотеката и се провежда всяка сряда от 10 до 12 часа в градския парк в центъра на Габрово в периода от 1 юни до 1 септември.

прочети още

Бележити добруджански личности в борбите за Освобождението на Добрич и Добруджа

В навечерието на 25 септември,  по повод 77 години от Възвръщането на Южна Добруджа към България и Освобождението на град Добрич, Регионална библиотека „Дора Габе” предлага на жителите  и гостите на града традиционната си за празника изложба от библиотечни документи. Изложбата проследява съдбата на Южна Добруджа – добруджанският въпрос, дипломатическите преговори, Крайовския договор от 1940 г.

прочети още
снимка на БИБЛИОТЕКА ПРИ НЧ ХРИСТО БОТЕВ-1920 С. ТАВАЛИЧЕВО

БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ СА НАШАТА ГОРДОСТ!

ЖФГ "ТАВАЛА" ПРИ НЧ"ХРИСТО БОТЕВ-1920"С.ТАВАЛИЧЕВО,ОБЩ.КЮСТЕНДИЛ.
БЪДЕТЕ СПЛОТЕНИ,БЪДЕТЕ ПРИЯТЕЛИ  И НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ТРУДНОСТИТЕ ДА ВИ ПОБЕЖДАВАТ.
БЪДЕТЕ ВЪЗТОРЖЕНИ И ВДЪХНОВЕНИ,УВЕРЕНИ И УСПЯВАЩИ!
СЪХРАНЯВАЙТЕ БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ,КАТО ЖЪНЕТЕ УСПЕХ СЛЕД УСПЕХ!

ЧИТ.СЕКРЕТАР-БИБЛИОТЕКАР:ВЕНИ КАРПУЗОВА

прочети още
снимка на БИБЛИОТЕКА ПРИ НЧ ХРИСТО БОТЕВ-1920 С. ТАВАЛИЧЕВО

СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!

   СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!, ТОВА Е ДЕВИЗА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

ПО ТОЗИ ПОВОД  ЗА ПРАЗНИКА НА НАШАТА РОДИНА МАЙКА БЪЛГАРИЯ,ДЕЦАТА НИ СЕ ПОКЛОНИХА ПРЕД ТРИБАГРЕНИКА НА 6-ТИ СЕПТЕМВРИ И ИЗСЛУШАХА ВНИМАТЕЛНО И С ВЪЛНЕНИЕ БЕСЕДАТА НА ТЕМА:

-ДЕВИЗА НА НАШИТЕ ДЕДИ!

прочети още

През месец август - лятна читалня на открито

През целия месец август 2017г. Регионална библиотека „Петър Стъпов“ - Търговище, зарадва своите читатели и гости на града с организираната лятна читалня на открито. Всеки делничен ден, в часовете преди обяд, най-малките читатели имаха достъп до забавни и развлекателни книжки, а възрастните - до издания на местния и централния печат.

прочети още

Закриване на "Лято в библиотеката"

С участието на нашите доброволци : Румяна Калчева,Димка Малева,Стела Дакова,Пенка Димитрова и Светлана Станчева. Благодарение на тяхната любов, търпение, доброта, въображение, знания нашето лято бе по-наситено и по-разнообразно. 30 деца се включиха в инициативата от различни градове и държави : Франция, Норвегия и Дания. В продължение на 2 месеца четоха, писаха, играха образователни игри, направиха начални стъпки в актьорското майсторство и готварството.

прочети още

Малките приятели на книгата закриват „Лято в библиотеката“ 2017

Много деца от Разлог и гости на града участваха в организираните това лято инициативи в Читалищна библиотека гр. Разлог.

В ателиетата „С книга, куфар и компас“, „Азбука на здравето“, творческото ателие „Гимнастика за мозъка“, „Работилничка за рисуване“, „Забавна наука и еко обучение“ децата  обогатиха  знанията си  за света, за  опазването на природата и намериха нови приятели.

Малките читатели прекараха незабравими мигове с любимите спътници на детството – Мечо Пух, Алиса, Пук и Чук, басните на Лафонтен, приказните герои на Андерсен.

прочети още

Дневник на четвъртото издание на „Лято в библиотеката” при НЧ „Димитър Полянов – 1862г.” Карнобат.

Осем интересни срещи на приятелите на книгите в библиотеката. 05.07.2017г . „Лято в библиотеката-2017” започна с много усмивки и хубави емоции! Повече от 30 деца се отзоваха на нашата покана и с интерес гледаха презентация и филм, представящи жътвата в Карнобатския край в миналото. Особено впечатлени бяха всички от подредените като на изложба автентични предмети, използвани при жътва. Децата докоснаха сърп, паламарка, сноп, "брада", облякоха жътварска носия и усетиха атмосферата на едно отминало време... Благодарим на Институт по земеделие, гр.

прочети още

Страници

Subscribe to RSS - Новини от библиотеките