Вие сте тук

Седмица на програмирането 2017

Защо да се научим да програмираме?

Днес живеем в един свят, който е засегнат от бързия напредък в технологиите. Начинът, по който работим, комуникираме, пазаруваме и мислим, се промени драстично. За да се справим с тези бързи промени и да разберем света около нас, не само трябва да развиваме разбирането си за това, как работи технологията, но и да развиваме умения и способности, които ще ни помогнат да се адаптираме към живота в тази нова ера ,

Да се научим да програмираме ни помага да разберем как работят нещата, да изследваме, да реализираме идеи и да създаваме  неща (програми) както за работа, така и за игра. Нещо повече, това ни помага да разгърнем творчеството си и да работим заедно с чудесни хора, близо до нас и по целия свят.

 

Какъв опит натрупахме?

През 2016 г.  по време на седмицата на програмирането, а и след това запознахме  много деца с програмирането чрез роботите Финч Ето как:
http://www.glbulgaria.bg/bg/node/29775

Какво планираме за тази година?

Българските библиотеки се присъединяват към инициативите, организирани по време на Европейската седмица на кодирането с поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч. От 7 до 22 октомври специалисти от обществени библиотеките ще помогнат на децата от над 42 населени места да направят първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.
Семинарите са организирани от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки – България“ в сътрудничество с регионалните библиотеки във Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Монтана, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Шумен и Хасково с градската библиотека в Димитровград. Местата и датите на провеждане може да намерите тук.

Повярвайте ни - вълнуващо е! И за това тази година седмицата ще е от 7 чак до 22 октомври, за  да има време за повече инициятиви и приключения.
Очакваме Ви!