Вие сте тук

Световен ден на възрастните хора в село Сенник

Първи октомври е Международен ден на възрастните хора.Първата неделя от месец октомври е и ден, в който се събират музите на две изкуства, които въздействат с най-финните вибрации и трепети върху човешката душа. Техният изказ не разчита на въздействие с материя и пространство. Те самите създават пространство – пространството на духа.Първи октомври е и празник на музиката и поезията!
По този повод в уютния пенсионерски клуб"Дан Колов" поканихме дълголетнички от селото,които са читателки на библиотеката.Изнесена беше празнична програма, подготвена от поети и музиканти.Тя премина под надслов-музиката е „език на душата“, а писалката "език на мисълта".
Водеща беше дългогодишната учителка в село Сенник-Минка Вачева. Талантливата дама,както и поета Данаил Данков са членове на литературен кабинет"Пеньо Пенев" в град Севлиево.С голямо внимание гостите на клуба слушаха затрогващите им стихове.Двамата поети са дарили на сеннишката библиотека от четирите си издадени книги с лирични произведения.
За доброто настроение на беловласите пенсионерки, дошли да празнуват, се погрижиха д-р Стойчо Рунчев и Никола Денчев.И двамата показаха майсторство, не само свирейки на цигулка и на гъдулка,но и в изпълнението на народни песни.
За празничната трапеза се погрижиха Гена Дочева,Милка Маринова и Пена Георгиева.
С тиква дълга над 1 м и обиколката 80см,Гена Дочева измайстори най-дългия тиквеник, правен до сега в село Сенник, който е 14,4метра.Щедрата жена с посребрели коси е самодейка при НЧ"Св.Климент Охридски-1899" и ни учи, че не е важно какво и колко имаш, а какво правиш с него!
Жените в златна възраст благодариха на поетите и музикантите,затова, че дойдоха заедно да празнуват с тях.Искрени благодарности получи и Пена Георгиева, след като дари талантите, с които има защо да се гордеем.

Росица Радкова