Вие сте тук

Празнична беседа в Деня на народните будители

На 1 ноември 2017г., в Стая на приказките, сектор „Работа с деца” на Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе празнична беседа по повод  Деня на народните будители, с деца от ЦДГ № 9 „ Пчеличка”  и ЦДГ  № 8 „Бодра смяна”.

Възпитаниците на детските градини бяха добре подготвени за празника, като демонстрираха знания, свързани с имената на будителите ни и тяхното дело. Научиха още за значението на думата будител, кои са големите българи, които почитаме на този ден и с какво са допринесли те  за съхраняването на българския ни език, култура, нравственост и национална независимост. 

Библиотечни специалисти показаха и предоставиха възможност на децата да се запознаят и да разгледат ценните издания, които библиотеката притежава. Едно от тях е издаденото от  прочутата  печатница на Т. Ф. Чипев  „История славянобългарская”, което е копие на подготвеното от академик Йордан Иванов издание, публикувано през 1914 г. Професорът подготвя своя труд по оригинала, който намира през 1906 г. в манастира Зограф, Атон. Част от библиотечния фонд е и преправеният вариант на историята, отпечатан за пръв път през 1844 г. от възрожденския  учител Христаки Павлович в Будапеща под название „Царственик или история болгарская”. Друга емблематична книга, която малчуганите видяха е първия учебник, писан не на черковнославянски език, а на жива народна реч – „Рибен буквар”. Те успяха да се докоснат до различните издания, издавани през годините, както и до юбилейното от 2004 г., което е печатано точно по оригинала, излязъл  1824 г. в Брашов.

Във връзка с празника в сектора беше експонирана витрина с библиотечни документи за  книжовници, революционери, дарители, духовници, просветители, оставили светла диря в българската история.

С небивал интерес децата посрещнаха специално изработените за тях макети на  знамето  на панагюрските въстаници, ушито от Райна Княгиня през 1876 г.; жезълът, с който княз Борис покръства българите през 865 г. и луксозният комплект с дигиталното издание на личния бележник на Васил Левски. Писане с перо, потопено в мастило от мастилницата на Паисий  Хилендарски, предизвика истинско възхищение сред малките гости.

Коментари

Възпитаниците на детските градини бяха добре подготвени за празника, като демонстрираха знания, свързани с имената на будителите ни и тяхното дело.