Вие сте тук

Дни на доброто

  Благотворителна акция „Дни на доброто“ с цел подпомагане на инициативата „Към Върха“ ̶ деца с двигателни затруднения да бъдат качвани в планината, се проведе в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” - Самоков на 10-ти ноември. Арттерапевтът Юлия Банкова, която на 3 ноември представи книгата си „Откровения“ ̶ слова и картини с пръсти и изложбата на оригиналните творби от стихосбирката в библиотеката, проведе артзанимания с деца. Включиха се деца от различни възрасти, включително и младежите от ЦНСТ. Всички те рисуваха с пръсти върху бели платна. 
  Всички приходи от продажбата на книгата, картините и артзаниманията ще бъдат дарени за инициативата „Към Върха“. До момента събраните средства от включилите се в Самоков е 1467 лв.
НПО Сдружение „Към Върха“ е с идеална цел ̶ подпомагане качването на деца с двигателни проблеми в планината. Виктория и Захари Недялкови са доброволци в ПСС отряд Самоков, но за целта специално завършват курс за планински водачи. Тяхната дъщеря Криси е на 13 години. Родена е със спина бифида и хидроцефалия. Двамата приемат огромното предизвикателство, което животът им отправя, с цялото си сърце, като подкрепят и насърчават не само своето дете в ежедневните му лични победи, но и се опитват да подават ръка на семейства с подобна съдба. Организират в Самоков с огромен ентусиазъм лагер за деца с тази диагноза не само за да им подарят няколко щастливи дни, а и за да подпомогнат родителите с подобен проблем. Малко хора си дават сметка колко важно е за едно дете с двигателни проблеми да бъде качено в планината. Често това е просто физически неизпълнима за семейството задача и върхът остава недостъпен за детето. За малките планината е възможност не само да сменят обстановката или да бъдат на въздух, а и реално да преживеят нова гледна точка: „какво мога; с какво се справих; какво постигнах, въпреки всички трудности; подкрепен съм в мечтата си; не съм сам; част съм от природата, което ме прави истински щастлив и по своему съвършен, защото в планината има място за всички, които се отнасят с разбиране към ценността на природните закони“. 
Може би сте срещали един баща, който носи момиче на гърба си по някоя от пътеките в Рила. Това са крачките на Криси към върха. Това е всяко дете, незaвисимо от възрастта и съдбата си, поело към своята мечта…