Вие сте тук

Астрид Линдгрен: Детство без книги не би било никакво детство

Днес се навършват 110 години от рождението на великата писателка за малки и големи Астрид Линдгрен!
Жената, която ни помогна да не забравяме детското в себе си и да търсим винаги най-интересните приключения дори, когато сме пораснали.
В следобедните часове на топлия ноемврийски ден, гости на библиотеката при НЧ"Св.Климент Охридски-1899" бяха десет деца, облечени с разноцветни дрешки и сплетени плитки, имитирайки Пипи Дългото чорапче.
Част от тях бяха представители на драматично - кукленият театър към ЦПЛР-ДК"Йовко Йовков"-Севлиево с ръководител Калинка Иванова.
Посветихме един учебен час на Астрид Линдгрен,получила през дългия си живот много отличия, между които наградата "Ханс Кристиан Андерсен" (1958), наградата "Луис Карол" (1973) и Международната литературна награда на ЮНЕСКО (1993). А през 1999 г. е избрана за най-прочутата шведка на столетието.
Малките таланти разказваха история след история за чудатото 9 годишно момиче от Вила Вилекула със своя кон и маймунка.Научиха и един от цитатите от "Пипи Дългото чорапче":
"Щом сърцето е топло и бие както трябва, на човек не му става студено."
В ролите на учителки, днес бяха дългогодишните читателки на библиотеката Станка Гичева и Христинка Енчева.Освен за живота и творчеството на световно известната писателка, те прочетоха и речта й, която спря насилието над деца.
Двете дами подариха на децата, ръчно изработени от тях захарни петлета.Разказаха за снимките и участието им заедно с Chef Андре Токев и Събин Ранков в предаването „Ловци на храна”. Сръчните сенничанки,които тази година спечелиха три награди от участието си на кулинарната изложба-конкурс „Тиквени изкушения“, проведена в рамките на XIII Празник на тиквата Севлиево, осигуриха и днес богата почерпка.
Всички малки таланти получиха от тях и награди с пожелание да се учат и творят, за да прославят село Сенник и град Севлиево.

Поклон пред забележителната личност - Астрид Линдгрен. Тя не е била само талантлив разказвач на приказки, но и истински борец за справедливост.
Героите й просто са различни от другите, безпогрешни в усета си за правдата и доброто у всеки, а думите им остават незабравими за всяко пораснало и не толкова пораснало дете:
„Че съм умен – умен съм, но защо съм толкова красив?! Сигурно, защото съм скромен, а скромността краси човека.“- Карлсон, който живее на покрива.

https://dama.bg/article/rechta-na-astrid-lindgren-koiato-spria-nasilieto...

Росица Радкова