Вие сте тук

Децата на Кресна с послание до родители и възрастни за опазване на природата

Лятото на 2017г. група ученици от гр.Кресна бяха на петдневен обучителен лагер в "Училище за природа"с. Влахи, където чрез много игри и забавления, учиха за защитените видове  сухоземни костенурки, кафяви мечки, белоглави лешояди и тяхното опазване. След лагера тяхната задаче беше да подготвят презентации с информация за видовете, които да представят пред съученици, родители и други заинтересовани възрастни.На 06.11.2017г. учениците направиха представяне за преживяното и наученото пред съучениците си в часа на класа. Презентациите бяха разработени под ръководството на библиотечния специалист Димана Драчева и експертната консултация на Александър Дуцов ( едри хищници),  Христо Пешев (лешояди) и Димитър Василев (биолог),  които предоставиха и снимков материал.
В допълнение на 16.11.2017г. в залата на Община Кресна учениците представиха наученото и пред родителите си и пред други заинтересовани - животновъди, земеделски производители, общински съветници, служители и други граждани.
Основното послание на децата към възрастните беше, да уважаваме природата и всички нейни обитатели, да използваме устойчиво ресурсите и, да спазваме нейните закони и с начина си на живот да осигурим бъдеще и здрава околна среда за следващите поколения. Акцент на презентацията беше да се спре използването на отрови, защото нанасят непоправими щети, не само на природата, но и на човека. Използването на отрови е абсолютно забранено и незаконно, но за съжаление  се среща като практика сред животновъдите,  които по този начин искат да се справят  с хищниците. Съвместното съществуване между хищници и човек е възможно и в държавата има практика за компенсиране на стопаните. Тези компенсации трябва да се използват, а не отровите.
Дейностите са част от проект  "Децата на Пирин в грижа за природата" - един от проектите, които програма " Мтел еко грант" одобри тази година. Грантът е част от програма за социална отговорност на компанията "Природа с бъдеще" и се осъществява за девета поредна година в партньорство с Фондация BCauce.