Вие сте тук

Ден за възхвала на Св. Климент, архиепископ Охридски

С водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от енорийски свещеник Цонко Цонков започна денят, посветен на свети Климент Охридски.
Българската православна църква е възприела да празнува неговата памет и именния му ден – 25 ноември, а в деня на неговата смърт – 27 юли, тя чества паметта на всичките свети Седмочисленици: Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.
Науката като цяло е дала своята оценка за личността на отецът на кирилските букви,като „един от най-изтъкнатите дейци на българската култура през Средните векове”. В наши дни светецът е патрон на множество учебни заведения,като Софийският университет и читалища, сред които е и нашето.
Затова в малкия салон на читалището се събраха читалищни дейци, за да отдадат почит към паметта на българския средновековен учен,първи епископ, проповядвал на старобългарски език и основател на Охридската книжовна школа.
Пенсионираните учителки Я.Балканска, М.Михова, А.Петрова, както и представители на НЧ”Светлина-1910” в село Хирево запознаха присъстващите с живота и неуморната му работа. Тридесет години (886-916 г.) е посветил за утвърждаване на християнската вяра сред своя народ. Денем той обучавал деца и юноши, а нощем се молел и пишел: превеждал книги от гръцки на български език; съставял проповеди за празници, които сам произнасял или неговите ученици ги прочитали пред новопокръстения български народ. Построил църкви и манастири. С молитвата си извършвал много чудеса.
На празника посветен на патрона на читалището гости бяха и поетите от литературен кабинет”Пеньо Пенев” Севлиево-Минка Вачева и Данаил Данков.
Вачева поздрави присъстващите учители със свое стихотворение,като специален поздрав бе отправен и за Мария Михова, навършваща 82 години в този ден.
След като Данков,рецитира стихотворение от новата си книга"Вървях към теб",раздаде покани за представянето й на 30 ноември.
Изложба - „От и за Климент Охридски” – на книги в библиотеката бе подредена от десетгодишната Преслава Косева, която бе и водеща на празника.
Накрая тя пожела на читалищните дейци с неизчерпаема енергия да продължават да обогатяват културния живот на Сенник, да пазят българщината и да разпространяват духовна светлина.

"На Климент Охридски

Изправен в цял ръст, гледаш на изток,
към изгрева вдигнал ръце.
В теб отеква неистово
неуморното, будно сърце!

Мили старче, прости ми,
научи ме, учителю благ,
да изпея чрез рими
обичта си към родния бряг!

Ще притворя очи!
Ще докосна нозете ти! Ах,
ти чрез мен поплачи -
да пречистя духа си от грях,

за да грабна перото,
от омайните гледки пиян,
на словата хорото
да извия с трепереща длан!"

автор на стихотворението:Мариан Кръстев