Вие сте тук

Немско-българската фондация „Приятели на България“ отново с дарение за социалните домове и сенничани

За пореден път и тази есен благотворителна немско-българска фондация"Приятели на България", с председател проф. д-р Дечко Свиленов, дариха дрехи и храни на старческите домове в Община Севлиево и живеещите в родното селото на Дан Колов.В Германия фондацията си сътрудничи с благотворителна организация"Надежда и помощ",които помагат при събирането на даренията. Чрез Дочо и Гена Тинчеви от Сенник, с които"Приятели на България"си сътрудничи, даренията се разпределят за нуждаещите се в домовете в селата Добромирка,Столът,Стоките и Батошево.
Незабравима ще остане срещата ни на 25 ноември ,когато по покана на НЧ"Св.Климент Охридски-1899" и пенсионерски клуб"Дан Колов", в селото гостува проф.д-р Дечко Свиленов.
В знак на благодарност, облечени в народни носии, сенничани посрещнаха скъпия гост по стар български обичай- с топла питка,мед и шарена сол.
След като поздрави читалищните дейци с деня на свети Климент Охридски,представители на домовете за възрастни хора в севлиевски села прочетоха благодарствените адреси.
Темата по която той избра да говори в следобедните часове бе"Християнството някога и днес", като отговори и на десетки въпроси, отправени от любознателната публика.Темата внесе яснота относно същността на християнството и присъстващите можаха да направят разлика между суеверията, ритуалите и традициите в днешното християнство, от една страна, и библейското учение за истинската християнска вяра, от друга.
Трудолюбивите домакини изненадаха сладкодумеца с вкусни баници, сладки и изобилие от дарове, произвели сами в градините си.Щедростта трогна професорът и той обеща,че ще дойде,за да представи новата си книга "Сатана и неговите демони". Книги ще получи, не само на читалищната библиотека, но и всички присъстващи тогава християни.
Всички благодариха и на Гена Тинчеви и Стефка Петрова, които седмици наред раздаваха помощите от Германия.
На финал самодейците Диана и Иван Петрови поздравиха професора с народна песен.Петров изпълни и една от любимите песни на Дечко Свиленов"Яничари ходят, мамо", с която спечели златен и сребърен медал на два фестивала тази година.

Росица Радкова