Вие сте тук

Валидираха пощенска марка за 125-годишнината от рождението на Дан Колов

Единствената по рода си пощенска марка, посветена на 125-годишнината от рождението на най-успешния български спортист по борба – Дан Колов бе официално валидирана на 19 декември в родната му къща в село Сенник от кмета на Севлиево д-р Иван Иванов, областния управител Невена Петкова, главния изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки и внучката на Дан Колов – Янка Балканска.
Сред официалните гости бяха още народният представител Иглика Събева, председателят на Общински съвет Севлиево Здравка Лалева, зам.-кметът инж. Красимира Йорданова и кметът на село Сенник Цветан Цонев.
„Изказвам благодарност към Български пощи, че отново се сетиха за този велик българин, който е известен не само със спортните си постижения, но и с голямото си сърце. Сред нас са и треньорът с възпитаниците на клуба по борба „Дан Колов“, които следват примера на Дан Колов. Колов е известен с фразата: „Аз съм силен, защото съм българин“, никога не сменя гражданството си, въпреки че е обиколил света. От над 2000 схватки, в които е влязъл, той има загубени едва 72 в цялата си кариера. Трябва да се знае повече за Дан Колов, затова, че е бил един от най-големите дарители, човек, който е раздал цялото си богатство. Казвал е, че за благотворителност трябва да се дава всичко и това е сторил. Той е пример за това как дарителството без да се афишира е нещо, което се прави от сърце“, каза кметът д-р Иванов и благодари на Български пощи, че по този начин продължиха отбелязването на 125-годишнина от рождението на Дан Колов.
Марка с винетка на Дан Колов е издадена и през 2001 година, като част от серия по 3 марки с по 3 винетки, посветени на „Легендарни имена в българския спорт“ – Георги Аспарухов – Гунди, ген.Крум Лекарски и Дончо Колев – Дан Колов.
„Проектът е дело на световноизвестния български художник акад. Иван Гадзов, който също е от селото на Дан Колов“, сподели Деян Дънешки. Той изтъкна, че „Балканският лъв“ е легенда в бойните изкуства, но и човек с голямо сърце, и безгранична щедрост. От личните си спестявания Дан Колов подарява първия самолет на Гражданската ни авиация, който след това е предоставен на Български пощи за разнасяне на авиопоща.
Изданието се състои от една пощенска марка с номинал 0,65 лв. и специален пощенски печат. Тиражът на марката е 11 000 бр.

По повод 125-годишнината от рождението на Дан Колов излязоха от печат книгите “Дан Колов – вечната легенда” с автор Нено Николов и "Непобедимият Дан Колов на тепиха" с автори Янка Балканска и Димо Тодоров.
Телефон за поръчка на книгите:0892735842.

Росица Радкова