Вие сте тук

"Седянка до камината" за изработване на уникални ръчно изработени мартеници

Днес, представители на клуб по ръкоделие”Сенничанки” към НЧ”Св.Климент Охридски-1899” си направиха "Седянка до камината" за изработване на уникални ръчно изработени мартеници.
Всеки българин знае, че мартеницата е ритуален предмет, съставен от усукани червени и бели конци и се закичва за здраве на 1 март. Вписана е в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството.
Не случайно жените си избраха тази дата за седянка!На 26 февруари,преди 90 години е родена сенничанката Пена Георгиева.Макар и на преклонна възраст, щедрата жена активно се включва в дейността на клуба по ръкоделие.Тя не само изработва подаръци за гости на селото, но и предава уменията си на децата –участници в мероприятия организирани от читалищната библиотеката.
Сенничанки са извести със своето трудолюбие, което доказаха и днес.Облечени в народни носии,в продължение на няколко часа, майсторските им ръце изработиха от сърце,мартеници, които ще подаряват на 1 март – деня на пристигането на Баба Марта. Юбилярката Пена Георгиева увлекателно разказа легендите за произхода на българската мартеница.Те са повече от една, но всички те са свързани с прабългарите и основателя на българската държава - хан Аспарух.
Kато подарък за деветдесетгодишната жена, сръчните Антоанета, Преслава и Силвия, сами изработиха мартеница с вълнени конци. Рецитираха стихове и изпълниха народни песни-поздрави,за обичаната от всички рожденичка.
След празничната почерпка,за да са сигурни и спокойни,че ще ги има българските традиции, дамите решиха на следващото си събиране да се създаде клуб”Дедите ни завещаха”. Възрастните ентусиазирани и всеотдайни сенничанки,пазителки на българщината, разпространителки на духовна светлина ще учат деца на народните обичаи и ритуали.