Добри практики в областта на е-културата

Невидимата Сердика

„Невидимата Сердика“ е безплатно приложение за мобилни телефони, което дава възможност на потребителите да научат повече за скритите и най-впечатляващи исторически и архитектурни обекти в София, столицата на България, посредством изображения, видео материали, 3D модели, интересни истории и легенд

прочети още

Доброволци по Проект за дигитализация

Продължават дейностите по Проект Създаване на дигитално съдържание с цел опазване на книжовното културно наследство на Добруджа и осигуряване на неограничен достъп до знание и култура”, който Регионална библиотека „Дора Габе” осъществява по Програма „Глоб@лни библиотеки – България”. В продължение на четири месеца библиотеката работи усилено по дигитализацията на краеведски документи, съхранявани в сектор Краезнание – ценни книги, диапозитиви, грамофонни плочи.

прочети още

Електронният свят на културата в община Долна Митрополия

На 30.09.2013г. от 14:00ч. в заседателната зала на община Долна Митрополия се проведе пресконференция в изпълнение на дейности за информация и публичност по проект „Електронният свят на културата в община Долна Митрополия”, финансиран от „Глоб@лни библиотеки – България”, чрез грантовата схема за финансиране на иновативни проекти 2013 и община Долна Митрополия.
Гости на презентацията бяха библиотекари и секретари от населените места на територията на община Долна Митрополия, както и представители на общинска администрация.

прочети още

Стартира обновеният уеб сайт на Народно читалище "Пробуда - 1928", град Каспичан

 Стартира обновеният уеб сайт www.buditeli.org на Народно читалище "Пробуда - 1928", град Каспичан.

прочети още

Дейности по проекта за изготвяне на детски краеведски дневник-албум в с. Дуранкулак

Във връзка с проекта на библиотеката при НЧ "Дружба 1898" с. Дуранкулак "Библиотеката - хранилище от познания за родния край", спечелен по ГСФИП на програма "Глоб@лни библиотеки", заедно с нашите малки приятели-участници в проекта, организирахме една от заложените дейности - излети до забележителностите на селото и околностите му - Грекова могила, езерото и морето (до разкопките на Големия остров не успяхме да стигнем поради наводнения от езерото път, но пролетта ще продължим работата и ще допълним детския краеведски дневник).

прочети още

На кино "Глоба@лни библиотеки" в село Бъта

За второ поредно лято ще направим напълно безплатни прожекции пред читалището. Това ще се осъществи с мулитимедийната техника, която библиотеката има по спечелен проект по програма ”Глоб@лни библиотеки България”. Тази година ще започнем с българския игрален филм "С деца на море", ще продължим с детски филми и ще завършим с филмираните участия на фолклорен ансамбъл "Иглика" Бъта.

прочети още

Е-култура в библиотеката: Магията на танца

 Среща на съвременните технологии с традиционния български фолклор се състоя на 13.08.2013 г. в Бов. Библиотечният център на читалище „Светлина-1896” се превърна в сцена, на която  танцьорите от любителския танцов състав  се докоснаха до магията на българското танцово изкуство, чрез съвременните ИКТехнологии. Виртуалната разходка през различните фолклорни области на България се прие с въодушевление от присъстващите любители на танцовото изкуство . Освен с различията в облеклата, характерни за всяка област, танцьорите се запознаха и с особеностите в музикално и танцово отношение.

прочети още

Как да уреждаме правата за използване на филми

Тази презентация, предоставена от Сдружение ФИЛМАУТОР, разяснява функционирането на авторските права и обяснява какво да направите, така че да можете легално да прожектирате филми в библиотеката или на друго публично място.

прочети още

Добри практики от библиотеки в България

На тази страница са описани проекти и добри практики на български библиотеки при предоставянето на услуги по е-култура.

прочети още

Страници

Subscribe to RSS - Добри практики в областта на е-културата