News from Libraries

ПАТРИОТИЧНА ИЗЛОЖБА ПО ПРОЕКТ "Е-ПОРТАЛ НА ПАМЕТТА И ЗНАНИЕТО - МАРШРУТИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ПАМЕТ, ЖИВОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗНАНИЯ"

В Дните на Силистра Регионална библиотека "Партений Павлович" експонира на площад „Свобода” значима за местната общественост изложба "Портал на паметта: Паметници и паметни плочи в община Силистра".

Read more

Тийнейджъри тестват нови технологични чудеса в РБ „Христо Ботев” - Враца

Мини технологичен център в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца вече дава възможност на деца и тийнейджъри да се докоснат до нови технологични чудеса. Новата зона е обособена в рамките на проект „Техно Либ – мини технологичен център в библиотеката”. Дейностите по разработката стартираха през месец май тази година и се изпълняваха в партньорство със Сдружение в обществена полза „Враца Софтуер Общество”.

Read more

Пресконференция по Проект "Библиотечно-информационно обслужване на хората с различно възприятие-ДИСЛЕКСИЯ, ДИСГРАФИЯ, ДИСКАЛКУЛИЯ"

На 11.10.2018 г. по проект "Библиотечно-информационно обслужване на хората с различно възприятие - дислесия, дисграфия, дискалкулия" с подкрепата на Фондация "Глабални библиотеки - България" в рамките на конкурс "Библиотеката - активен участник в обществения живот", в изпълнение на договор РД11-00338 /20.12.2017 г с Министерство на културата, в библиотеката на НЧ "Христо Ботев 1898", гр. Рила се проведе заключителна пресконференция.

Read more

СЕДМИЦА НА ПРОГРАМИРАНЕТО В СИЛИСТРЕНСКАТА БИБЛИОТЕКА С ДАРЕНИТЕ ОТ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО РОБОТИ ФИНЧ

Българските библиотеки се присъединяват към инициативите, организирани по време на Европейската седмица на кодирането с поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч. От 6 до 21 октомври специалисти от обществени библиотеките ще помогнат на децата от над 50 населени места да направят първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин. Много от семинарите се провеждат в училища.

Read more

Роботът Финч гостува в Златоградската библиотека

По повод Европейската седмица на програмирането от 6 до 21 октомври 2018 г и по покана на библиотеката в гр. Златоград се проведе занятие на ученици от 3-те класове от ОУ ”Васил Левски” с робота Финч. Той е нов робот за обучение по компютърно моделиране и информатика. Роботът е създаден да подпомага децата при първите им стъпки в света на програмирането Благодарение на специалистите от Регионална библиотека - Й.Вълчева и инж. Г. Жукова, учениците направиха своите начални стъпки в програмирането

Read more

В СИЛИСТРА СЕ ПРОВЕДЕ НАЦИОНАЛНАТА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ЕВРОПЕЙСКИ ХОРИЗОНТИ: БИБЛИОТЕКИТЕ – МЕЖДУ БУКВАТА И БИНАРНИЯ КОД”

На 8 и 9 октомври Регионална библиотека "Партений Павлович" - Силистра, реализира Национална научна конференция под мотото „Европейски хоризонти: Библиотеките – между буквата и бинарния код”. Тя се проведе по повод годината на Европейското културно наследство и под егидата на г-н Емил Радев, евродепутат и „Посланик на библиотеките” в Европейския парламент.

Read more

РБ „Априлов – Палаузов и четящите габровци в подкрепа на младата българска литература

На 5 октомври 2018 година от 17.30 ч. в залата за срещи и събития на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” Таня Мир представи своята книга „Откритие”. Таня Мирчева с литературен псевдоним Таня Мир е само на 23 години, но нейната втора творба показва млад творец със сериозна заявка за бъдещето, който с много внимание и истинско вдъхновение създава своите произведения.Първата издадена книга на Таня Мир е поетична и излиза в съавторство с Лили Вълчева. Нарича се „Рисуваме вятъра”.

Read more

РАБОТНА СРЕЩА С ЧИТАЛИЩАТА ВЪВ ВРЪЗКА С ПРИЛАГАНЕТО НА НОВИЯ РЕГЛАМЕНТ ЗА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

На 3.10.2018 г.в залата на Регионален исторически музей – Габрово представители на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ се срещнаха с библиотекари от обществените библиотеки в област Габрово във връзка с прилагането на новия регламент за защита на личните данни (GDPR) и спазването му при библиотечното обслужване на гражданите.
Цветка Айвазова представи новите изисквания на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни.

Read more

Поетът и литературен критик Иван Христов, възпитаник на НАГ – Габрово, гостува в града с последната своя стихосбирка – „Любовен речник”

Домакин на емоционалното литературно четене и среща-разговор „в стих и музика” бе Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” в Габрово.
На 26 септември 2018 година в залата за срещи и събития на библиотеката Иван Христов – един от младите творци на литературна България в 21 век представи заедно със своята учителка по български език и литература Владилена Катевска от НАГ и Гергана Харитонова – радиожурналист в „Бумеранг” – Габрово, своята последна поетична книга, наречена ”Любовен речник”.

Read more

Дора Прангаджийска представя книгата си "Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката" в Габрово

На 25 септември 2018 година в залата за срещи и събития на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” Дора Прангаджийска, психотерапевт и член на Българската асоциация осиновени и осиновители - БАОО представи в Габрово своята книга „Благодаря ти, мамо!: пътят на осиновения от гнева до прошката“, събрала опита на авторката от работата й с осиновени хора, родители, осиновили деца и биологични родители. Събитието е част от Националните информационни седмици за осиновяването, които стартираха за пета поредна година на 24 септември 2018 година със среща-разговор в град Враца.

Read more

Pages

Subscribe to RSS - News from Libraries