News from Libraries

Летни дейности в НЧ"Зора-1990г." село Победа, община Долна Митрополия

Лятото е в разгара си, а Арт студио „Твори и се забавлявай” в НЧ ”Зора - 1990 г.” в село Победа, Плевенска област подготвя  интересни занимания за децата в селото. Читалището със своята компютърна зала, читалня с обновена литература и зала-игротека е притегателен център за местните и гостуващите през ваканцията деца.
        Първата инициатива, в която се включиха малки и големи беше кулинарно състезание за най-красив и вкусен сандвич. В оспорвана надпревара бяха излъчени победителите, като всички участници бяха наградени с медали и сладолед.

Read more
БИБЛИОТЕКА ПРИ НЧ СЪГЛАСИЕ-1869 г. ГР. ТЕТЕВЕН's picture

Лятна читалня в Библиотеката при НЧ "Съгласие 1869 г." гр. Тетевен

Гост в Детска лятна читалня беше госпожа Якимова. Тя разказа на децата за автора Валери Петров и заедно прочетохме приказката му "Пук". Е, друго си е с такъв отличен учител и прекрасен човек като Снежана Якимова! За следващия път децата ще донесат рисунки по приказката.

Read more

В Дреновец стартира “Весела ваканция през лятото в библиотеката”

За първи път тази година Народно читалище “Здравец - 2007” в село Дреновец стартира своята лятна програма под надслов “Весела ваканция през лятото в библиотеката”. Заниманията се провеждат всеки ден от 11 юли до 07 септември, от 14:30 до 16:30 ч. в читалището. Всеки вторник и четвъртък Диана Борисова (Библиотекар на читалището) ще организира четене за свободното време на децата. Всяка сряда и петък ще има анимационно филмово лято. През месеците юли и август в библиотеката децата ще четат книги, ще се запознаят с дейността на библиотеката.

Read more

На 7 юли в библиотеката при НЧ”Св.Климент Охридски-1899” в Сенник празнувахме Европейския ден на шоколада

На тази дата през 1550 г. от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна. Негово величество – шоколадът някога когато го открили, бил само отвара от счукани какаови зърна, която обаче имали привилегията да отпиват само вождът и шаманите в индианските племена. Вярвали, че тази напитка дарява с магическа сила и власт.Смятали са го за напитка на боговете и то наистина е така.Магията на шоколада е всевъздействаща. Като доказан антидепресант може да бъде и хапче за щастие.Освен наслада за небцето, шоколадът е и радост за окото.

Read more

Прожекция на филм "Един ден в конезавод Клементина"

На 6 юли 2018г. в НЧ ”Зора-1990г.” село Победа бе прожектиран филм „Един ден в конезавод Клементина”. Събитието се проведе по идея на Анатоли Великов и със съдействието на читалището. Инициативата за създаването на такъв филм се заражда преди 24 години у Анатоли Великов поради голямата му любов към конете. Същият е завършил Ветеринарномедицински факултет - Тракийски университет Стара Загора и започва работа в ПЖК „Г.Димитров”село Победа, Община Долна Митрополия.

Read more

Клуб "Пътечка към библиотеката" към НЧ "Просвета 1900" гр. Девня - мост между деца и книги

Лятната ваканция е в разгара си, а децата нямат много алтернативи за смислено и забавно прекарване на времето в едно малко населено място. Тук се намесваме ние от читалищната  библиотека и разчупваме ежедневието им, като ги ангажираме с четене на хубави детски книжки, с рисуване по истории от тях, с игри и творчески занимания. Най-важното е, че идват с желание в библиотеката, с отворено съзнание и  настроение, това е предпоставка да се изградят трайни навици за четене, за положителна нагласа към книгите и библиотечното пространство.

Read more

Зелен@ библиотека в Кюстендил

Читалище „Пробуда 1961“ гр. Кюстендил продължава реализацията на проект „Зелен@ библиотека“ към Фондация „Глобални библиотеки - България”. В Еко библиотека „Млад еколог“ активно участие взимат доброволци към читалището и ученици от Начално училище „Св. Климент Охридски“. През тази седмица дискутираните теми са лечебните свойства на билките в България и приложението им в козметиката и кулинарията, защитени природни територии – Национални паркове (Рила, Пирин, Централен Балкан) и др.

Read more

Проект на Регионална библиотека Кюстендил, финансиран от ФГББ

Проект: Информацията и знанието за устойчиво развитие – отговорност за устойчиво бъдеще
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Глоб@лни библиотеки - България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот” 2018, в изпълнение на Договор РД11-00-338/20.12.2018 с Министерство на културата. Стойността на безвъзмездното финансиране е 4263 лв.
Водеща организация и грантополучател е Регионална библиотека „Ем. Попдимитров” Кюстендил, а партньори :
Шесто основно училище “Св. Паисий Хилендарски”,

Read more

Обучение на библиотекари по ИКТ

С подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” на 26 и 27 юни в Обучителния център на Регионална библиотека „Хр. Смирненски” Хасково се проведe обучение на библиотекари по ИКТ.
Тема:  Основни софтуерни продукти в помощ на библиотекаря.
Дигитализация на библиотечния фонд. Дигитализация на местното културно наследство и местния периодичен печат.

Read more
БИБЛИОТЕКА ПРИ НЧ СЪГЛАСИЕ-1869 г. ГР. ТЕТЕВЕН's picture

Лятна читалня в Библиотека при НЧ "Съгласие 1869 г." гр. Тетевен

Днес посетихме музея, за да видим вретено, делва..../думи,които се оказаха непознати за децата, когато четохме приказки/.

Read more

Pages

Subscribe to RSS - News from Libraries