Национален форум 2022

Национален форум Библиотеките днес 2022

За форума

 

 

На 7 и 8 ноември 2022 г. фондация „Глобални библиотеки – България“ организира за 7-ма поредна година национален форум Библиотеките днес 2022 г. на тема: „Лидерство за библиотеките“.

Темата за лидерството в областта на културата и в частност за библиотеките е изключително важна в днешно време, когато технологичното развитие води до постоянни и всеобхватни промени във всички сфери на живота.
ФГББ работи за повишаване знанията и уменията на работещите в обществените библиотеки в страната за да са в услуга на гражданите чрез достъп до информация, знание и култура и интернет.
Отговорностите, задълженията и уменията за управление на ресурси, услуги и персонал определят лидерската компетентност на библиотекарите. В настоящата технологично напреднала информационна ера ролята на библиотекарите става все по-важна и предизвикателна, тъй като от тях се очаква да разработват и управляват хибридни библиотеки, следвайки ориентиран към потребителя подход.
Изграждането на  лидери в областта на културата е проблем, който се подценява от политическите и икономическите лидери в нашата страна. Необходимо е да обединим усилията си и поставим обществените библиотеки на едно от първите места в дневния ред на централната и местната власт. Време е библиотечните услуги да откликнат на националните приоритети и на сериозни проблеми като социалната сплотеност, дигиталното включване, културното и образователното развитие. За тази цел ни трябват лидери и лидерство, което позволява на професионалистите да бъдат по-иновативни, креативни и културно ефективни лидери.
В рамките на форума на 7 ноември библиотечни експерти от страната и чужбина, представители на университетските среди и библиотекари от обществените библиотеки в страната ще споделят мнения, идеи и опит за лидерството в библиотеките.  На 8 ноември ще се проведат работни ателиета по лидерство за различните видове обществени библиотеки. 

Форумът се организира в сътрудничество с Св. „Св. Климент Охридски”,  Универститета по библиотекознание и информационни технологии и Българската платформа за международно развитие и с медийното партньорство на БНТ, БНР, онлайн медиите Аз-чета, Детски книги, Kafene.bg

Място на провеждане на форума

"Национален дом на науката и техниката"
ул."Г.С.Раковски" № 108
гр.София


 

Програма

 

ФОНДАЦИЯ „ГЛОБАЛНИ БИБЛИОТЕКИ – БЪЛГАРИЯ“
НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ 2022
БИБЛИОТЕКИТЕ ДНЕС

ЛИДЕРСТВО ЗА БИБЛИОТЕКИТЕ​​​

"Национален дом на науката и техниката", гр.София, ул. "Г.С.Раковски" № 108

*предварителна програма

7 ноември 2022 г., София, зала 4 "Асен Златаров"

13.00 – 13.15

                                             ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ

СЕСИЯ 1
13.15 – 15.00 ЛИДЕРСТВО  - теоретични и практически аспекти
Модератор: Спаска Тарандова, изпълнителен директор на ФГББ
Проф. д-р, Мариела Модева, Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда , УниБИТ  
Доц.д-р Албена Танева, Ръководител катедра „Публична администрация“, ФФ, СУ „Св. Климент Охридски“  - Императиви на лидерството в библиотечния свят
Д-р Жюстин Томс, Депaртамент „Медии и комуникации“, НБУ
Ясмина Нинков, директор на Градската библиотека в Белград, член на Регионална девизия- Европа на ИФЛА
Д-р Драгош Неагу - директор на библиотеката в Браила и Председател на  Националната асоциация на библиотекарите и обществените библиотеки в Румъния (ANBPR)
Въпроси и отговори
15.00 – 15.30 Кафе-пауза
          СЕСИЯ 2
15.30 – 17.00 ЛИДЕРСТВО В БИБЛИОТЕКИТЕ
Модератор: Спаска Тарандова, изпълнителен директор ФГББ
Надежда Груева, член на УС на ББИА – Развитие на лидери за библиотеките от ББИА
ЛИДЕРСТВО В БИБЛИОТЕКИТЕ - дискусия
Радка Калчева – Директор на РБ „Пенчо Славейков“ гр. Варна
Силвия Павлова – Директор на РБ „Христо Ботев“ гр. Враца  
Албена Ихтиманска – директор на ОБ „Паисий Хилендарски“ гр. Самоков
Анелия Спасова – Библиотека при НЧ „Съзнание-1927“ С. Долни Вадин
Соня Първанова –  Библиотека при НЧ „Христо Ботев-1898“, гр. Рила
Въпроси и отговори
17.00 – 19.00 Свободно време
19.00 – 20.00 ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ
НА ФОНДАЦИЯ ГЛОБАЛНИ БИБЛОТЕКИ - БЪЛГАРИЯ 
          8 ноември 2022 г., София
10.00 – 11.30 5 работни ателиета по Лидерство с Жюстин Томс, Марина Стефанова, Ива Бонева, Цветелина Нешкова и Спаска Тарандова
11.30 – 12.00 Обща сесия на работните ателиета
12.00 – 12.15 Обобщение и закриване

 

Говорители и панелисти

Тук ще откриете кратко представяне на говорителите, които ще вземат участие в Национален форум "Библиотеките в единния цифров пазар" 2022 г.
 

Спаска Тарандова

Спаска Тарандова е изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

Целият й професионален опит е свързан с библиотеките, тяхното развитие и  модернизиране. Работила е в Столична библиотека, като от 2008 до 2014 г. е заместник директор по библиотечната дейност и автоматизация. Специализирала е в САЩ и е част е международна група за иновации в публичните библиотеки /INELI / на фондация „Бил и Мелинда Гейтс”.

Член е на Постоянния комитет на секцията „Публични библиотеки” на ИФЛА. Член е на Управителният съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация и на редколегията на списанието „ББИА онлайн”.

Един от създателите на  една от най-успешните кампании за насърчаване на детското четене „Забавното лятно четене”. Активен участник и в кампанията „Чети с мен” под патронажа на Президента на Република България. Инициатор на стаята за ранно детско развитие в Столична библиотеки в партньорство с ИКЕА България.

Проф. Мариела Модева

Проф. Мариела Модева от 2019 г. досега е директор на Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда. Била е член на Националния съвет за опазване на недвижимите паметници на културата към МК, съветник на министъра на МРРБ за недвижимите културни ценности, европейски програми и проекти за развитие на културния туризъм, както и експерт към парламентарна комисия „Култура и медии“ в 44-то Народно събрание на Р БългарияАвтор е на над 100 публикации, сред които 2 монографии, 3 учебника, 3 студии. Публикува в научни издания, реферирани и индексирани в международните бази данни.
Член на Международния научен комитет по културен туризъм на ICOMOS International.
Завършила е „Културология” в СУ „Св. Климент Охридски”. Има специализации по „Приложно културознание” (маркетинг, мениджмънт и PR) и „Журналистика“. Притежава ОНС „доктор“. Професор по обществени комуникации и информационни науки, дългогодишен преподавател в УниБИТ и ХТМУ.
Понастоящем е заместник министър в Министерство на туризма.

Доц. д-р Албена Танева

Доц. д-р Албена Танева е ръководител на катедра „Публична администрация“ в Софийския университет. Главни теми в работата й са лидерството като социален феномен и методология на лидерството; ролята на гражданското общество в либералната демокрация; историческа и съвременна перспектива към Холокоста и съдбата на българските евреи в годините на Втората световна война. Участвала и провеждала множество изследвания в тези области - емпирични,  документално-исторически и експертни. Активно преподава, публикува и води тренинги по лидерство. Специализирала по тези теми в Съединените щати и Холандия. Член на българската делегация в IHRA, представител в Академичната работна група.

д-р Жюстин Томс 

Жюстин Томс e български предприемач, преподавател в НБУ и СофтУни, автор. Тя е един от пионерите в онлайн комуникациите у нас. Занимава се с това от близо 20 години и има над  20 книги за интернет, онлайн маркетинг и стартиране на бизнес. През 2020 г. се появява книгата „Лидери за ново начало”, съвместно с Марина Стефанова, Джейн Муита и Естер Гомбаш . Томс е инициатор на инициативите -  онлайн книги „Книгата, която ме вдъхновява“ със Светлозар Петров от JobTiger през 2014 г., за да насърчи хората да четат повече и на „Училище за бъдещето“ за учители. Активист за промяна и популяризиране на детското четене тя е активен участник в кампанията „Забавното лятно четене".
Тя е доброволец в глобалното движение на Wikimedia. Създател и ръководител на дигитална агенция Ей Би Си Дизайн енд Комюникейшън.
Наскоро написа първия си роман "Clair de Lune" (На лунна светлина).

Ясмина Нинков

Ясмина Нинков успешно ръководи от 2009 г. Белградската градска библиотека - най-голямата обществена библиотечна система в Сърбия. Като директор на библиотека в Белград, Жасмина демонстрира способност да постига всички цели и да премине към международна лидерска роля. Г-жа Нинков има над 20 г. опит в управлението на национални и международни проекти, свързани с използването на ИТ в библиотеките,  учене през целия живот и др.
Тя е един от водещите експерти в Сърбия в областта на библиотечното дело и активен член на национални и чуждестранни професионални организации, работни групи и комисии. Тя е член на Регионалния комитет на ИФЛА за Европа.  Участва в проект INELI за библиотечни лидери-иноватори на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” (2012-2015), и в балканския проект на INELI като посланик за Сърбия,  който създаде мрежа от библиотечни лидери в региона. Тя има задълбочени познания не само по въпроси от текущ характер, но за бъдещото развитие на библиотечните и информационните услуги на глобално ниво. Има издадена книга за библиотеките на 21-ви век и множество статии.

Драгош Неагу Адриан

Професионалното развитие на Драгош Неагу Адриан започва през 1998 г. като заместник-директор на обществената библиотека „Панайот Истрати“ в Браила, Румъния и от 2007 г. до днес е директор на тази институция. Член е на Националната Комисията на библиотеки Румъния.

Драгош Адриан Неагу е 2-ри мандат Президент на Националната асоциация на библиотекарите и обществените библиотеки в Румъния (ANBPR), като първият е от 2012 – 2016 г. Асоциацията има за цел да подкрепя професионалните интереси на обществените библиотеки и библиотекарите, която работи систематично през последните 30 години и в момента има над 3300 членове и 40 клона в цялата страна.
Г-н Неагу е инженер от Университета „Долен Дунав“ в Галац. Магистърската му степен е по публична администрация от Академията на икономическите науки в Букурещ, а докторската степен от Университета „Лучиан Блага“ в Сибиу.
 

Надежда Груева

Надежда Груева е директор на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора и  член на УС на Българската библиотечно-информационна асоциация от 2005 г.
Член на Сдружението на библиотечно-информационните специалисти, участвали в програми за образователен обмен на Държавния департамент на САЩ. Член на редколегията на списание „ББИА онлайн”.
Ключов обучител по направление „Услуги в модерната библиотека” на Обучителната програма на  „Глобални библиотеки – България”. Автор на обучителни материали, обучител на обучители и супервизор.
Национален обучител по темите, свързани с концепцията за превръщането на българските публични библиотеки в обществени информационни центрове.
Създава и поддържа интернет страници, свързани с библиотеките.
 

Радка Калчева

Радка Калчева работи в областта на информационните и комуникационните технологии повече от 20 години в Регионална библиотека “Пенчо Славейков” - Варна. От 1999 г.  е завеждащ отдел Информационни технологии, а от 2005 г. и координатор Европейски проекти. Радка Калчева е и магистър в областта на библиотечно – информационните науки, като от май 2017 г. е директор на Регионална библиотека “Пенчо Славейков” – Варна.
Под нейно ръководство са проектирани и създадени: каталог  Книжни и некнижни носители, както и каталог Периодика. От 2008 г. Радка Калчева е един от основните дизайнери и разработчици на Варненска дигитална библиотека. През същата библиотеката става един от основните български мултидисциплинарни агрегатори на данни за Европеана. През последните няколко години, под нейно ръководство, Варненска библиотека разработи и внедри нови дигитални услуги като: дигитална читателска карта, собствено пространство на потребителите „Моята библиотека“, чатбота Ели – виртуален асистент-библиотекар и Библиомат – услуга за получаване на книги 24/7.
Г-жа Калчева има опит в успешното реализиране на повече от 15 проекта, финансирани по различни европейски програми в областта на ученето през целия живот, ИКТ и Еразъм+.

Силвия Павлова

Силвия Павлова застава начело на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца през 2009 г. и за 13 години успява да промени облика на културната институция, в която традицията среща модерното мислене. Участва в разработването на проекти по национални и международни програми. Инициатор и организатор е на професионални форуми, кръгли маси, конференции, срещи с автори, онлайн представяния, изложби, програми за насърчаване на четенето сред младите. Основател на първия литературен фестивал в Северозападна България „Враца - книжен град”.
Регионален координатор по Програма „Глобални библиотеки – България”.

Албена Ихтиманска     

Албена Ихтиманска - директор на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“, гр. Самоков. Завършила е ДБИ, София - специалност „Библиотекознание и библиография”. Има  магистърска степен от ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий” – специалност „Българска филология” и магистърска степен от УНИБИТ - специалност „ Библиотечно-информационен и културен мениджмънт”
Има 34 годишен опит в библиотечния сектор , 23  от които  като директор на общинската  библиотека в Самоков. Има опит в управление на проекти, насочени към устойчивото развитие на местните общности. Член е на редакционната колегия на списание „ББИА онлайн“.

Анелия Спасова

Анелия Спасова работи за Народно читалище „Съзнание-1927“ с. Долни Вадин от 1991 година. Библиотеката за нея е необятният свят на възможностите, където всеки може да открие своето място. Инициира редица социални каузи и проекти в полза на местната общност, еко-акции, доброволчески инициативи и ученето през целия живот. Активно работи  с доброволци от цялата страна. Разчупва представата за библиотека, като въвежда нови модели на обслужване.
Експериментира във въвеждането на нови политики за съхраняването и съживяването на българското село.

Соня Първанова

Соня Първанова има бакалавърска степен по Логопедия в ЮЗУ „Неофит Рилски” и магистър по „Библиотечно-информационни технологии” от СУ „Св. Климент Охридски”.
Вече 6 години успешно успява да съвмести двете професии, които се допълват взаимно, като библиотекар при НЧ „Христо Ботев 1898”, гр. Рила  и логопед по Проект „Инвестиции за бъдещето”, към Община Рила. 
Като библиотекар основно се занимава с насърчаване на четенето от най-ранна детска възраст, а с уменията на логопед успява да привлича  към библиотеката и лица с различно възприятие – лица с дислексия и затруднения в ученето.
Реализираните проекти и дейност в библиотеката свързани с опазването на пчелите и околната среда я превърнаха в истинска пчеларка от началото на 2022 г.

Ива Бонева

Ива Бонева е основател и изпълнителен директор на Сдружение ЕЛА. Има магистърска степен по социална политика и социално развитие от университета в Манчестър, Великобритания и докторска степен по социална педагогика, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където и преподава на студенти педагози. Бивш директор на Save the Children UK в България. Работила за Програмата за развитие на ООН, Католическите служби за помощ, сред основателите и член на Съвета на Българската платформа за международно развитие, член на Съвета на Отдела за международно специализирано образование и услуги (DISES), научен стипендиант на "Фулбрайт и на програма „Чийвнинг“ на Министерството на външните работина Великобритания, стипендиант на Германския фонд „Маршал“ на САЩ, носител на годишната награда за образователен лидер за 2018 г. от Центъра за изследвания и иновации в неформалното образование, България, отличена с Международната награда на DISES за лидерство и е удостоена с Почетния знак на Президента на Република България за изключителен принос и заслуги в защита правата на децата

Цветелина Нешкова

Цветелина Нешкова е завършила  „Библиотекознание и библиография“ във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий“, магистър „Стопанско управление“ и „Финансов мениджмънт“. От 2006г. председател на Сдружение“ Алианс за регионални и граждански инициативи (АРГИ)“. Експерт и обучител с богат опит в сферата на глобалното образование и устойчиво развитие, гражданско участие, управление и мониторинг на национални и международни проекти. Член на УС на Сдружение “Българска платформа за международно развитие“.

Марина Стефанова

Марина Стефанова е доктор по социално управление към Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Имам магистърска степен по право от същия университет, както и допълнителни квалификации по “Фирмен мениджмънт”, “Административно управление” и „Управление на проекти” .
Работила е на различни позиции в много организации, всяка от които я е вдъхновявала да бъде полезна,  позволява й е да споделя и да води до позитивни промени. Чрез фондация „Каузи”, чийто учредител е от 2008 година популяризира активното гражданство и предприемачество, насърчава младите хора да повярват в себе си, да постигат мечтите си и да управляват своето бъдеще.

 

Организатори и партньори

Организатор

В дългосрочен план Фондация Глобални библиотеки - България цели да превърне обществените библиотеки в център на местната общност, които предоставяйки достъп до информация, знание и разнообразни услуги, спомагат за повишаване качеството на живот на гражданите.
За постигането на тази цел Фондацията работи с държавните и местни власти и неправителствените организации, затова те по-добре да разбират функциите на обществените библиотеки в съвременното общество и да се възползват от техните възможности.

От друга страна, ФГББ е в постоянно взаимодействие с мрежа от 960 обществени библиотеки в цялата страна, като подпомага поддържането на  предоставените компютри и друго оборудване, следи за технологичното развитие и тяхното приложение в обществените библиотеки.

Фондацията подкрепя развитието на мениджърския капацитет и професионалните умения на библиотечните специалисти, за да могат те да обслужват качествено потребителите.

ФГББ следи световните тенденции в разработването на нови услуги и програми за гражданите и търси тяхното практическо решение в българските условия.

 

Партньори

 

 

Медийни партньори    
       
Онлайн медии    

 

Мултимедия

 

Тук ще откриете снимки и всички видеоклипове, свързани с Национален форум
 

Годишни награди на ФГББ

Шести годишни награди на ФГББ за медии, спомоществовател и публична институция

Hаградите на Фондация „Глобални библиотеки – България“ са учредени в изпълнение на целите на фондацията за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в България.

Петчленна комисия в състав доц. Георги Лозанов (председател), проф. Владимир Атанасов, проф. Боряна Христова, Снежана Йовева и Георги Константинов, излъчи победителите измежду кандидатите в общо 4 категории - национална и регионална медия, публична институция и спомоществовател.

Носител на награда – за медия с национален обхват за 2022 г. е БНТ за предаването БИБЛИОТЕКАТА
„Обществената телевизия отразява регулярно теми свързани с библиотеките от страната в различни предавания. Сред тях се откроява предаването „Библиотеката”, в което се отделя специално внимание на дейността на библиотеките и техните проблеми, на национални библиотечни инициативи, и на партньорски прояви, организирани от сродни културни организации. Специално издание на „Библиотеката” беше заснето и посветено на новия дом на регионална библиотека „Пейо К. Яворов” гр. Бургас, която веднага се превърна в притегателно място за жителите и гостите на Бургас с обновените си зони за потребители, детски пространства изложбени зали и зали за събития”.

В категория Медия с регионално покритие носител е Радио Фокус Кюстендил. Рубриката „Книгите, които ни свързват” част от съвместно предаване на радио Фокус и Община Кюстендил е създадена през февруари 2022 г. Всеки втори понеделник от месеца, слушателите на Югозапада имат възможността да се запознаят с всичко ново и любопитно от света на книгите и дейността на РБ „Емануил Попдимитров”. Партньорството е в основата на по-силното медийно присъствие и положителната визия на библиотеката сред кюстендилската общественост. За допълнително популяризиране на рубриката, тя може да бъде слушана и в YouTube канала на регионална библиотека – Кюстендил.

Наградата за спомоществовател „Снежана Янева“ се връчва за дарителска дейност в подкрепа на кампания, проект или инициатива, свързана с обществените библиотеки в страната.
През 2022 г. журито реши да отличи двама носители -  издателство „Ентусиаст“, което дари 8700 екземпляра книги на обща стойност над 140 000 лв. на фондация „Детски книги“, за да бъдат изпратени до обществени библиотеки, читалища, училища в цялата страна. Жестът на издателство „Ентусиаст“ е изключителен поради обема на дарените книги  и желанието им нови издания да достигнат до колкото се може повече библиотеки в страната.

Вторият носител е Благотворителната инициативата „Чрез спорт към знание“ - идея на група млади хора, представлявани от Александър Тодоров, които провокират хората да спортуват и чрез спорта да помагат за благотворителни каузи. През 2022 г. в организираните три благотворителни маратона за регионалните библиотеки в Русе, Силистра и Добрич са  събрани 11 157 лв. Инициативата „Чрез спорт към знание“ е достоен за уважение пример със своето постоянство в подпомагане на благотворителни каузи.

Носител на наградата за публична институция, която през изминалата година е подобрила условията за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез подкрепа за обществени библиотеки е „Школата по Изобразително изкуство” към Центъра за подкрепа на личностно развитие в Общинския детски комплекс - гр. Ихтиман, която от 20 г. работи с библиотека към НЧ „Слънце – 1879“. Школата се ръководи от Елена Серева, която чрез иновативни подходи успява да привлече към света на книгите и четенето деца от различни възрастови групи. Специално трябва да се подчертае съвместната работа с ОУ „Димчо Дебелянов”, в което учат 100% ромски деца. Школата превръща библиотеката в желано място за посещение и подготовка на децата.

Знакът на наградата е стилизирано пластично изображение, изработено от художника Павел Божерянов. Наградите нямат друго материално изражение освен художествения си знак.