Новини от библиотеките

Срещи с роботите Финч чрез библиотеките по време на седмицата на програмирането

Българските библиотеки се присъединяват към инициативите, организирани по време на Европейската седмица на кодирането с поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч. От 7 до 22 октомври специалисти от обществени библиотеките ще помогнат на децата от над 36 населени места да направят първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.

прочети още

Регионалната библиотека в Добрич представя виртуална разходка с изкуството на Едуар Мане

Освен на сайта и фейсбук страницата на библиотеката, в сектор Изкуство на Регионална библиотека „Дора Габе“ Добрич, от 21 до 28 януари 2022 г. е експонирана витрина с библиотечни документи по повод 190 години от рождението на известния френски художник Едуар Мане.

прочети още

Награждаване по холивудски в русенската библиотека

Калина Тиханова е „Най-четящото дете на Русе“ за 2021 г. Осемгодишната читателка на детския отдел Библиотечко е заела най-много книги през изминалите 12 месеца - 414. Съвсем по холивудски Калина остави своя отпечатък на Алеята на четящите деца на град Русе. Нейните любими книги са с комикси, но се увлича и от приключения, приказки и детски романи.

прочети още
снимка на БИБЛИОТЕКА ПРИ НЧ „СВЕТЛИНА -1906- СМИЛЕЦ“

111 г., рождението на Анатолий Рибаков.

Днес 14.01.2022 г., се отбелязват 111 г., от рождението на руският писател Анатолий Рибаков, известен с трилогията ,,Децата на Арбат"

прочети още
снимка на БИБЛИОТЕКА ПРИ НЧ „СВЕТЛИНА -1906- СМИЛЕЦ“

156 г.,рождението на писателят Борис Митов.э

На 14.01. 2022 г.,се навършват 156 г.,от рождението на на писателят Борис Митов, учител, автор на учебници и ръководства по естествена история и зоология за училища, инициатор и член-основател на Ученолюбивото дружество в Стара Загора през 1883 г.

прочети още
снимка на БИБЛИОТЕКА ПРИ НЧ „СВЕТЛИНА -1906- СМИЛЕЦ“

97г.от рождението на Георги Калоянчев.

Георги Тодоров Калоянчев е български актьор, роден в Бургас на 13 януари 1925 г. След отбиване на военната си служба се записва в бившето театрално училище в София. Сред състудентите му в класа на професор Сърчаджиев били още Катя Зехирева, Коста Цонев и Катя Динева.
На 13.01.2022 г. се навършват 97 г. от рождението на знаменитият български актьор Георги Калоянчев ,,Калата".
Дълбок поклон пред паметта ти.

прочети още
снимка на БИБЛИОТЕКА ПРИ НЧ „СВЕТЛИНА -1906- СМИЛЕЦ“

159 г. от рождението на Алеко Константинов.

Алеко Константинов е роден в град Свищов на 13 януари (1 януари стар стил) 1863 г. в семейството на видния свищовски търговец Иваница Хаджиконстантинов. По майчина линия произхожда от голямата видинска фамилия Шишманови.

прочети още
снимка на БИБЛИОТЕКА ПРИ НЧ „СВЕТЛИНА -1906- СМИЛЕЦ“

144 г. от рождението на Пейо Яворов.

Днес се навършват 144 години от рождението на Пейо Тотев Крачолов, по-известен като Пейо Яворов.
Той е български поет, символист и революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, смятан за един от най-големите български поети на XX век.

прочети още
снимка на БИБЛИОТЕКА ПРИ НЧ „СВЕТЛИНА -1906- СМИЛЕЦ“

171 г. от рождението на Тодор Лулчов Каблешков.

На 13 януари се навършват 171 години от рождението на Тодор Лулчов Ка̀блешков, виден български революционер, участник в Априлското въстание. Той е един от образите в първия български роман, а именно в романа на Иван Вазов „Под игото“.

прочети още

„Читател на годината 2021” в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”

На 10 януари 2022 година от 15 ч. в Читалня „Хуманитарни науки” на Габровската регионална библиотека се състоя кратка церемония за награждаване на най-активните читатели от всички възрасти за изминалата 2021 година. Наградите „Читател на годината” се връчват за седми пореден път.

прочети още

Страници

Subscribe to RSS - Новини от библиотеките