Новини от библиотеките

Срещи с роботите Финч чрез библиотеките по време на седмицата на програмирането

Българските библиотеки се присъединяват към инициативите, организирани по време на Европейската седмица на кодирането с поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч. От 7 до 22 октомври специалисти от обществени библиотеките ще помогнат на децата от над 36 населени места да направят първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.

прочети още

ЛЕТЕН БАЗАР В НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ЗОРА-1990“СЕЛО ПОБЕДА

Творческото лято в читалището приключва с пъстър летен базар. През ваканционните месеци децата от селото участваха в поредица от творчески и кулинарни работилници, организирани от читалищния екип. В подредената изложба-базар ще откриете традиционни български сувенири, оригинални 3D магнити, цветни миниатюри, кутии за бижута, камъчета за декорация и пана - декупаж. Истински български подаръци, създадени от талантливи детски ръце.

прочети още

Рада Цонева и нейните стихове на среща с габровската четяща публика

Читалня „Д-р П. Цончев” в Габровската регионална библиотека бе домакин на вълнуващ поетичен дебют – Рада Цонева представи своята първа стихосбирка „Тя е всичко...” на 10 август 2023 година (четвъртък).
Рада Цонева е родом от град Трявна, домът й е в град Плачковци, но от 8 години работи и живее със съпруга си в град Дрезден, Германия.
Тя е интересен феномен – поетичната й дарба „се отприщва” по време на Ковид-пандемията и за около 2 години на бял свят се появяват над 1200 стиха.

прочети още

За габровските деца, родители, учители, приятели и гости продължава забавното и интересно Лято 2023 с инициативите на Детски отдел и целия екип на Габровската регионална библиотека

Месеците юли и август 2023 г. продължават да са богати на творчески ателиета, литературни четения и други занимания за най-малките и тийнейджърите...: 14 юли - ,,Деца-доброволци в ролята на помощник-библиотекари" - децата научиха как са подредени библиотечните единици във фонда на Детски отдел и като истински библиотекари трябваше да открият определени книги; 19 юли - Лятна читалня на открито в централен градски парк до РБ "Априлов-Палаузов" в Габрово; 18 и 19 юли - Арт-ателиета "Рисунки върху текстил" и "Декупаж вържу магнит" във филиала на РБ "Априлов-Палаузов", ул. "Йосиф Соколски", кв.

прочети още

Христо Банчев и „9 кръга на любовта” в Габрово

Многобройни гости посрещна читалня „Д-р П. Цончев” в РБ „Априлов-Палаузов” на 17 юли 2023 година, които взеха участие в литературната среща-разговор с Христо Банчев – млад автор, представящ своя дебютен роман – „9 кръга на любовта”. Книгата е сбъднатата мечта на Банчев, който пише поезия от ранните си години, но винаги е желал да твори и в проза, и е осъществил успешно това намерение. Встъпителни думи и поздравления за автора и за романа му сподели Пейо Делчев – габровски общественик и автор на книгата „Изпепелена младост”.

прочети още

Регионална библиотека „Дора Габе“ Добрич осъществи редизайн на уеб сайта си

По проект „Библиотеката - нови платформи за достъп до книжовно наследство, пространство за интеркултурен диалог“ към Национален фонд „Култура”, „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“, библиотеката завърши поредна планирана дейност - редизайн на съществуващия уеб сайт.

прочети още

Журналистът и писател Румен Стоичков представи нови книги в Габровската регионална библиотека

Една много интересна и запомняща се среща на 11 юли 2023 година в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ - известният радиожурналист и автор на книги Румен Стоичков представи свои четири „рожби“, сред които и „Броеница от гласове“, най-новата от тях, появила се през настоящата 2023 година. Представянето на "Ожадняла река", "По билото на миналото", "Полъх от дълбините" и "Броеница от гласове" бе придружено от мултимедийна презентация за срещите и пътуванията на автора из България, обект на книгите му. За най-новата си книга Стоичков споделя: "...

прочети още

„Сплав човешка” и Ваньо Стоилов се срещнаха с четящите габровци

В изключително емоционална и зареждаща атмосфера премина срещата-разговор с журналиста и писателя Ваньо Стоилов, който разказа за създаването на своята нова книга, наречена „Сплав човешка” в читалнята на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” в Габрово.

прочети още

ЗЕЛЕНА БИБЛИОТЕКА

В разгара на лятото Народно Читалище „Зора-1990“  село Победа открива мултифункционален читалищен парк „Зелена библиотека“. Читалищната инициатива се осъществи с финансовата подкрепа на Община Долна Митрополия в лицето на Кмета Поля Цоновска.

прочети още

Регионална библиотека „Дора Габе“ Добрич внедри Модул за аналитично описание на статии

По проект „Библиотеката - нови платформи за достъп до книжовно наследство, пространство за интеркултурен диалог“ към Национален фонд „Култура”, „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“, Регионална библиотека „Дора Габе“ приключи една от планираните дейности - придобиване и внедряване на автоматизиран Модул за аналитично описание на статии от вестници, списания, периодични сборници, части от книги и рецензии.

прочети още

Страници

Subscribe to RSS - Новини от библиотеките