Новини от библиотеките

Срещи с роботите Финч чрез библиотеките по време на седмицата на програмирането

Българските библиотеки се присъединяват към инициативите, организирани по време на Европейската седмица на кодирането с поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч. От 7 до 22 октомври специалисти от обществени библиотеките ще помогнат на децата от над 36 населени места да направят първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.

прочети още

Вдъхновяващи занимания в Летен детски клуб „Играй и учи“ в библиотеката в Добрич

През седмицата, първото занимание с участниците от Летен детски клуб „Играй и учи” на Регионална библиотека „Дора Габе“ бе посветено на 184-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Библиотекар  разказа на децата интересни и непознати факти за националния герой, идеолог и организатор на българската национална революция, научиха повече за неговото семейство, за основаната от него комитетска мрежа и гибелта му. От експонираната витрина малчуганите се запознаха с произведения, посветени на Дякона и четоха откъс от разказа „Чистият път“.

прочети още

РЕГИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА В ГАБРОВО С ПОРЕДЕН СПЕЧЕЛЕН ПРОЕКТ НА СТОЙНОСТ 15 500 ЛЕВА

„Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” 2021 г. е поредният одобрен проект на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово, който ще обогати и обнови фондовете в различните отдели. Първоначално министерството на културата обяви стойност на проекта до 25000 лв, но впоследствие сумата е редуцирана до 15 500 лв. – максималната сума за регионалните библиотеки.

прочети още

Габровската регионална библиотека "Априлов-Палаузов" получи ценен дар

Фондовете на РБ „Априлов-Палаузов“ се обогатиха за пореден път с ценен дар от Централна библиотека при БАН в София.
Бе дарен юбилейният сборник „[ Сто и петдесет ] 150 години БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ“, издание на академичното издателство „Проф. Марин Дринов“.
Сборникът е богато илюстриран и проследява историята на свободната българска научна мисъл, нейните най-даровити представители и постиженията им в национален и в световен мащаб.
Ръководството на Габровската регионална библиотека поднася своята благодарност за получения дар.

прочети още

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” - Габрово стартира нов проект

Екипът на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” съобщава на габровци, че е подписан договор № 360-КТ-21 за изпълнение на проект „От хартията до книгата…и след това”, съфинансиран по Програма Култура на Община Габрово за 2021 година. Според своята насоченост проектът на Габровската регионална библиотека получава подкрепа по Приоритет 1 „Едно лято в Габрово“.

прочети още

XIII ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ "ДА ЗАПЕЕМ ПЕСНИТЕ НА СРЕДНОГОРИЕТО"

На 12 юни в с.Чавдар се проведе традиционният фолклорен фестивал “Да запеем заедно песните на Средногорието”.
Празникът събра стотици участници от региона и страната.
В него взеха участие и жените от Женски битов хор “Полегнала е Тодора” при НЧ”Теофил Бейков – 1907”с.Калугерово обл. Пазарджик
Хорът се представи с две песни едната автентична,а другата авторска,за които получиха плакет от организаторите.

 

прочети още

Детство мое

На 1 юни  Регионална библиотека "Любен Каравелов" и Национално училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" - Русе организираха концерт "ДЕТСТВО МОЕ" по случай деня на детето.

Лошото време не позволи музикалния спектакъл да се проведе на откритата лятна сцена на библиотеката, но това не помрачи празничното настроение на участници и гости. В програмата малки и големи момичета и момчета пяха, свириха и танцуваха, за да отбележат празника като добри приятели и щастливи деца!

прочети още

ЮБИЛЕЙНА ОНЛАЙН СЕДМИЦА

Народно читалище „Зора-1990г.“ село Победа отбеляза своя 30-годишен  юбилей в онлайн среда. С инициативата ЮБИЛЕЙНА ОНЛАЙН СЕДМИЦА в продължение на 6 дни от 25 до 30май бяха публикувани кратки видеоклипа, които запознават аудиторията на „Виртуално читалище „Зора-1990“ село Победа с предисторията и учредяването, развитието на библиотечния и сграден фонд, самодейността, летните дейности, проектите и наградите, инициативите и доброволчеството в Читалището през годините.

прочети още

НЧ „Светлина 1896” на 125 години

На 24 май с празничен водосвет бе  отбелязана  125-тата годишнина от основаването на НЧ „Светлина-1896” - Бов. Службата извърши протойерей Любомир Пешев  с църковния хор към храм „Свети ап. Петър и Павел” гр. Своге.

прочети още

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” и Националната библиотечна седмица 2021

От 17 до 21 май 2021 година българските библиотеки и техните верни читатели отбелязаха за 15-ти пореден път Националната библиотечна седмица. Тя се провежда в навечерието на най-обичания празник на книжовността 24 май! И през тази година изданието на библиотечната седмица е ограничено в своето провеждане от неотминаващата световна пандемия от коронавирус и свързаните с този факт извънредни социално-икономически мерки за запазване здравето и живота на българските граждани.

прочети още

Страници

Subscribe to RSS - Новини от библиотеките