Новини от библиотеките

Срещи с роботите Финч чрез библиотеките по време на седмицата на програмирането

Българските библиотеки се присъединяват към инициативите, организирани по време на Европейската седмица на кодирането с поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч. От 7 до 22 октомври специалисти от обществени библиотеките ще помогнат на децата от над 36 населени места да направят първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.

прочети още

Месец март 2023 година в РБ "Априлов-Палаузов". „Дълбините на душата” и Румяна Халачева.

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ в Габрово бе домакин на вълнуваща и зареждаща литературна среща – Румяна Халачева представи своята втора книга – „Дълбините на душата“ на 29 март 2023 година.

прочети още

Месец март 2023 година в РБ "Априлов-Палаузов". Поетична „Плетеница от мигове“ с Роси Савова.

На 23 март 2023 година, в залата за срещи и събития на РБ „Априлов-Палаузов“ в Габрово, четящите габровци отбелязаха Световния ден на поезията (21 март) с вълнуваща среща със стиховете на поетесата Роси Савова – Valchebnica. Тя представи своята нова поетична книга – „Плетеница от мигове“. Роси Савова пише стихове, разкази, сатира, хайку, сензю, хайбуни, апева, детски пиеси, детски стихове и приказки, текстове за песни. Публикува в печатни и електронни медии. Създава пиеси и ръководи детско театрално студио „Приказен свят” към СУ „Христо Ботев” в град Козлодуй, където живее.

прочети още

Месец март 2023 в РБ "Априлов-Палаузов". Обучения в библиотеката в Габрово.

На 15 – 16 март и на 28 - 29 март 2023 година в РБ „Априлов-Палаузов“ в Габрово се проведоха обучения - за изработка на сайт, уеб дизайн и за създаване на презентация в Power Point. Обученята са по инициатива на г-жа Таня Георгиева от РЕКИЦ - Габрово и се осъществиха в партньорство с библиотеката. Обучител бе инж. Йолина Христова от екипа на Габровската регионална библиотека. В обученията участваха секретари и библиотекари от читалищата в Габровска област.

прочети още

Месец март 2023 в РБ "Априлов-Палаузов". Ателие за мартеници и среща на Доброволческия клуб .

На 1 март 2023 година в Детски отдел на Габровската регионална библиотека деца от ОУ „Ран Босилек“ отбелязаха любимия за всички народен празник Баба Марта. Второкласниците и техните учители Силвия Василева и Петя Генчева взеха участие в творческо ателие за изработване на мартеници и други предмети с празнично първомартенско значение. Децата създадоха картички за своите родители, баби и дядовци, и нетрадиционни мартеници. Малките ученици от II „в“ клас бяха подкрепени и от Габриела Сашева, възпитаник на НАГ – Габрово и доброволец от Клуба на доброволците при РБ „Априлов-Палаузов“.

прочети още
снимка на БИБЛИОТЕКА ПРИ НЧ СЪГЛАСИЕ-1869 г. ГР. ТЕТЕВЕН

Един страхотен час с един страхотен клас!

Един страхотен час с един страхотен клас! -  интерес, четене на глас за денят на европейските автори, илюстриране на прочетеното, търпение в денят на търпение...накрая хапнахме 
 

прочети още
снимка на БИБЛИОТЕКА ПРИ НЧ СЪГЛАСИЕ-1869 г. ГР. ТЕТЕВЕН

Ден на европейските автори

С вторите класове от НУ „Хаджи Генчо“ отбелязахме денят на европейските автори. Във връзка с международния ден на детската книга – 2 април, четохме приказка от Ханс Кристиян Андерсен. Децата показаха отлични умения в четенето, а ние се надяваме да сме събудили у тях още по-голям интерес към книгите.

 

прочети още

Заслужена награда

С голяма гордост Ви представяме есе "Моя роден край"  на Мелани Атанасова Хаджиева участвала  в Първи краеведски конкурс "Христо Гиневски" и спечелила I - во място в категория под 18 год.

прочети още
снимка на БИБЛИОТЕКА ПРИ НЧ СЪГЛАСИЕ-1869 г. ГР. ТЕТЕВЕН

Хей, пролет иде!

Проект "Горда България!" в тетевенския манастир "Св. Пророк Илия"- по следите на пролетните стихове - ориентиране по карта, пролетна щафета, цветни пана...под ласките на пролетни лъчи.

прочети още

„Творческият свят на Дора Габе в рисунки“

По повод 135 години от рождението на именитата българска поетеса Дора Габе, Регионална библиотека „Дора Габе“ Добрич организира Национален онлайн конкурс за детска рисунка.
ТЕМА НА КОНКУРСА: „Творческият свят на Дора Габе в рисунки“. Тематиката на конкурса е отворена, за да могат участниците да разгърнат въображението си без ограничения.

прочети още

Страници

Subscribe to RSS - Новини от библиотеките