Новини от библиотеките

Срещи с роботите Финч чрез библиотеките по време на седмицата на програмирането

Българските библиотеки се присъединяват към инициативите, организирани по време на Европейската седмица на кодирането с поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч. От 7 до 22 октомври специалисти от обществени библиотеките ще помогнат на децата от над 36 населени места да направят първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.

прочети още

Учим се да програмираме с Bee-Bot в новосъздадения "Кът на пчелата" в библиотеката при НЧ "Христо Ботев 1898", гр. Рила

В Европейската седмица на програмирането в библиотеката на НЧ "Христо Ботев 1898", гр. Рила, се проведоха редица инициативи с децата  от ОДГ "Д-р Тодора Миладинова" и ученици от ОУ "Аверкий Попстоянов", които се учиха да програмират по забавен и интересен начин с Роботи пчели - Bee-Bot.
Програмирането се превърна в едно истинско приключение в новосъздадения "Кът на пчелата" в библиотеката, който е реализиран по Проект "Да помогнем на пчелите" финансиран от Фондация "Благотворител", спечелен от  ученика Иван Гопин от гр. Рила и класирал се на  първо място.

прочети още

VІІІ Международна научна конференция „Промените в глобалния свят и новите решения“

На 30 септември и 1 октомври в Русе се проведе VІІІ Международна научна конференция „Промените в глобалния свят и новите решения“, организирана от Регионална библиотека "Любен Каравелов".

прочети още

Русе е първенец в „Стара хартия за нова книга – 2021“

Тази година Русе за шести път беше домакин на националната инициатива „Стара хартия за нова книга“. В слънчевата септемврийска неделя на 26 септември всяко дете, което доведе на пл. „Свобода“ възрастен с 5 килограма хартия за рециклиране, получи книжка подарък, както и подаръци от партньорите на празника. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, получиха втора книжка на екотематика – „Грийн тийн“, „Ти можеш да спасиш планетата“ или новото специално издание на кампанията „Пазители на планетата“. Още награди ги очакваха в забавните игри и викторини.

прочети още

Кампанията „Стара хартия за нова книга“ дебютира в Добрич

С радост споделяме, че в кампанията „Стара хартия за нова книга“, която се проведе в Добрич на празничния 25 септември, се включиха 894 деца от града, събраха за рециклиране 4,6 тона хартия и спасиха от изсичане 60 дървета. С предаването на хартията децата получиха над 1200 книги!

Регионална библиотека „Дора Габе“ благодари на организаторите за възможността да подкрепи инициативата, обединила желанието на добричлии да възпитават децата си в любов към книгите и грижа за природата!

прочети още

Изключителна помощ за българските певци и инструменталисти

На 20 септември в Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе се състоя презентацията на „Немско-български музикален речник/Българско-немски музикален речник“. Събитието бе част от съпътстващата програма на Международния фестивал "Мартенски музикални дни".

прочети още

Обогатена е дигиталната краеведска колекция на регионалната библиотека в Добрич

Във връзка с Европейските дни на наследството 2021 „Наследство за всички“ и по повод
81 години от Възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България Регионална библиотека „Дора Габе“ допълва своята дигитална библиотека от периодични издания с още вестници, излизали през периода  1901 - 1939 г.

прочети още

EX LIBRIS – EX TRAINS „пътува“ с експреса „Свързана Европа“

Международният конкурс за екслибрис на русенската библиотека символично се включи в инициативата Connecting Europe Express.
Директорът на Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе Теодора Евтимова подари на представители на Европейската комисия афиши на XVІІ Международен конкурс за екслибрис "EX LIBRIS – EX TRAINS", луксозни каталози от предишни издания на форума и рекламни материали на културния институт. Гостите пристигнаха в дунавския град с влака експрес "Свързана Европа" точно в 19:30 ч. на 16 септември.

прочети още

ЗАБАВНО ЛЯТО В ЧИТАЛИЩЕ "ЗОРА-1990" СЕЛО ПОБЕДА

ЛЯТНО АРТ СТУДИО „ТВОРИ И СЕ ЗАБАВЛЯВАЙ“ е инициатива на Народно читалище „Зора-1990г.“ село Победа с вече 10-годишна традиция. Летните дейности с децата са поредица атрактивни занимания от дългия с идеи списък, съставен от читалищния екип за ваканционни занимания с местните и гостуващите деца  в селото. Всички мероприятия, инициирани от читалището са с една единствена цел - наред с игрите и четенето на препоръчителна литература, да се разнообрази и осмисли  лятната ваканция на децата пребиваващи в селото. 

прочети още

Лято 2021 в РБ „Априлов-Палаузов” - Габрово

На 21 юли 2021 г. в беседката зад основната сграда на РБ „Априлов – Палаузов” се проведе поредното ателие за изработване на художествени предмети от хартия с техниките оригами и квилинг по проект „От хартията до книгата... и след това”, съфинансиран по Програма „Култура 2021” на Община Габрово.
Антония Петрова от Детския отдел на библиотеката разказа за тънкостите при техниките квилинг и оригами, показа основните стъпки и заедно на участниците изработиха картички, солнички и охлювчета.

прочети още

Страници

Subscribe to RSS - Новини от библиотеките