Вие сте тук

Често задавани въпроси относно програмата

Тук ще намерите отговорите на често задавани въпроси относно програмата.

Ако имате въпрос, който не е адресиран в тази секция, моля, пишете на нашата електронна поща. След обработка на постъпилите мнения и коментари, те ще бъдат публикувани в настоящата рубрика на сайта. Вашият e-mail адрес или друга персонална информация, която сте споделили, няма да бъдат показвани.

1. Могат ли училищните библиотеки да участват в програмата?

Те не са обект на международната инициатива "Глобални библиотеки". Мисията на Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" е да предостави равен и лесен достъп до информация на всички граждани. Докато училищните библиотеки са отворени само за учащи и учители, обществените библиотеки са дом за всички граждани, независимо от тяхната възраст, професия и социална принадлежност. Тъй като най-голямата група читатели на обществените библиотеки са учениците и учителите, програма "Глоб@лни библиотеки" естествено е насочена най-вече към тях.

2. Кои са обществените библиотеки в България?

- Читалищни - около 2800;
- Общински (градски) - 13;
- Регионални - 27 (в областните градове).

3. Нашата библиотека не е в първоначалния списък на библиотеките за проучване. Как да кандидатстваме, за да бъдем включени?

Програма "Глоб@лни библиотеки - България" е отворена за всички библиотеки, които имат желание и готовност за промени, за обучение и по-добро обслужване на местната общност. Необходимо е да попълните заявление, което да изпратите на е-майл: info@glbulgaria.net, или по пощата на адрес: Програма "Глоб@лни библиотеки - България", ул. "Хан Крум" 28, София 1040. Заявление може да получите и от регионалния координатор на програмата в Регионалната библиотека на вашата област.