Вие сте тук

Списък на наградените библиотеки в конкурса „Глоб@лни библиотеки - България: място за е-включване”

На 30 октомври 2012 г. в гр. София в рамките на Националния форум бяха връчени наградите в конкурса „Глоб@лни библиотеки - България: място за е-включване”. Връчването на наградите се предаваше на живо онлайн. Наличен е и видеозапис от церемонията по награждаването. По-долу можете да видите кои са отличените от общо 195 кандидатури, които получихме от 126 библиотеки от цялата страна.

Наградите в категория „Е-заетост” бяха следните:

 • Първа награда: Библиотека при НЧ „Заря-1902”, с. Вакарел, общ. Ихтиман,  София област, която е помогнала на повече от 123 собственици на земя да отдадат земите си под аренда, с което да повишат годишните си доходи.
 • Втора награда: РБ „Петър Стъпов”, гр. Търговище, общ. Търговище за организираната от нея Електронна трудова борса.
 • В тази категория бяха връчени две трети награди. Първата от тях отиде при Библиотеката при НЧ „Пробуда-1902”, с. Баланово, общ. Дупница, обл. Кюстендил, за голямото разнообразие от дейности, подпомагащи жителите на с. Баланово да си намерят работа или финансиране като земеделски производители.
 • Още една трета награда беше присъдена на Библиотеката при НЧ „Просвета-1942”, с. Лясково, общ. Девин, обл. Смолян, за активната помощ на техни читатели да си намерят работа и за предоставената информация за природните богатства на Родопа планина, която също е помогнала на местни жители да допълнят доходите си с работа, свързана с бране и обработка на билки и гъби.

В категория „Е-култура” наградите бяха следните:

 • Първа награда: Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”, гр. Самоков, общ. Самоков за въвличането на група от деца и младежи в опазване на информацията за местното културно наследство. Групата е опознала старите къщи в Самоков, въвела е информация за тях в пълнотекстовата база данни на библиотеката и е заснела филм, качен в YouTube.
 • Втора награда: Градска библиотека „Паисий Хилендарски”, гр. Асеновград, общ. Асеновград която впечатли комисията със своите срещи с деца на разнообразни теми.
 • Трета награда: Библиотека при НЧ „Илия Бешков-1899”, гр. Долни Дъбник, общ. Долни Дъбник, обл. Плевен, която се занимава активно с младежи и благодарение на която двама ромски младежи, на 20 и 23 г., са се научили да четат и пишат.
 • Поощрителните награди в тази категория са две. Първата отиде при Библиотеката при НЧ „Просвета”, гр. Мартен, общ. Руде, обл. Русе, за създаването на клуб „Млад родолюбец”, който събира информация за миналото на Русе.
 • Втората поощрителна награда получи Библиотеката при НЧ „Зора-1990”, с. Победа, общ. Долна Митрополия, обл. Плевен. Библиотеката в с. Победа помага на местната общност да изгради своите родословни дървета.

В категория „Е-умения” бяха връчени следните награди:

 • Първа награда: Библиотека при НЧ “Селска пробуда 1896 г.”, с. Градина, общ. Първомай, обл. Пловдив, за успешно проведено обучение за придобиване на компютърни умения за граждани, в резултат на което от 9 души, обучени да попълват електронни образци на автобиография, 7 са били наети на работа, а една дама е била спасена от уволнение благодарение на новите умения, които е придобила в библиотеката.
 • Втора награда: Библиотека при НЧ “П. Р. Славейков 1925”, с. Веселец, общ. Завет, обл. Разград, за проведено обучение по ИКТ умения на ученици.
 • Бяха връчени две трети награди. Първата от тях беше за Библиотека при НЧ “Съзнание”, с. Първенец, общ. Родопи, обл. Пловдив, за обучение на деца и възрастни в компютърни умения, благодарение и на успешно партньорство с местното училище.
 • Библиотеката при НЧ “Пробуда”, с. Николово, общ. Русе, обл. Русе също получи трета награда в категорията за проведени 28 курса по начални компютърни умения, в които са обучени 170 души.

В категория „Е-достъп” победителите са:

 • Първа награда: Библиотека при НЧ „Просвета”, гр. Златоград, общ. Златоград, обл. Смолян, която предоставя е-достъп за децата и младежите от Дневен център „Зора” и за потребителите на Център за обществена подкрепа - гр. Златоград. Забележителна е историята на Денис – момче, което не може да говори, но вече не минава и ден, който той да не прекарва в библиотеката.
 • Втора награда: РБ „Любен Каравелов”, гр. Русе, общ. Русе за проект “МОГА - МОЖЕЩИ, ОБУЧЕНИ, ГОРДИ, АКТИВНИ”. Той е насочен към обучение на хора с увреждания (физически, зрителни, слухови и ментални) в начална компютърна грамотност и осигуряване на достъп до е-информация и ресурси.
 • Трета награда: РБ „Пейо Яворов”, гр. Бургас, общ. Бургас за осигуряване на е-достъп и електронни услуги на онкоболни.
 • Поощрителна награда: Библиотека „Йордан Радичков” при НЧ „Иван Вазов-1872”, гр. Берковица, общ. Берковица, обл. Монтана, за осигуряване на електронен достъп на хора с увреждания, диабетно болни и пенсионери.

В категория „Достойно остаряване с новите технологии” награди получиха:

 • Първа награда: Библиотека при НЧ „Христо Ботев-1919”, с. Долно Камарци, общ. Горна Малина, София област. Библиотеката беше наградена за подпомагането на активния живот на възрастните си потребители чрез курсове по компютърна грамотност и със здравни инициативи, като например посещение на ендокринолог и кардиолог в библиотеката, които направиха прегледи на място на всички нуждаещи се.
 • Втора награда: Библиотека при НЧ „Слънце-1879”, гр. Ихтиман, общ. Ихтиман,  София област, за инициативата „Активни през целия живот”, която включва обучения за възрастни по ИКТ, организиране на поредица от събития, придружени с мултимедийни презентации, изпълнени в партньорство с местните пенсионерски клубове и община Ихтиман.                     
 • Трета награда: Библиотека при НЧ „Слънчев лъч-1902”, с. Островче,  общ. Разград, обл. Разград, за обучения на възрастни в компютърни умения.                                                          
 • В тази категория също бяха връчени две поощрителни награди. Първата от тях получи Библиотека при НЧ „Съзнание 1927”, с. Долни Вадин, общ. Оряхово,  обл. Враца, за обученията по компютърни умения, проведени в библиотеката, както и за изработването на „Информационен справочник за по-лесен достъп до информация”, който съдържа насоки за търсене в Интернет на административни услуги, неправителствени организации, социални мрежи, здравеопазване, алтернативна медицина и много други.
 • Втората поощрителна награда беше за Библиотеката при НЧ „Светлина”, с. Гълъбово, общ. Баните, обл. Смолян. Комисията отличи библиотеката за нейната инициатива „Да бъдем в помощ на по-възрастните”, в която ученици от селото обучават възрастните в библиотеката как да работят с компютри и Интернет.
Ключови думи: