Вие сте тук

Конкурс - викторина в РБ ”Н. Фурнаджиев” по повод знаменателното събитие – 100-годишнината от Балканската война

В РБ ”Н. Фурнаджиев” - Пазарджик поредната проява, свързана със знаменателното събитие в новата история на България – 100-годишнината от Балканската война, бе конкурс – викторина.
В нея участваха учениците от седмите класове на СОУ ”Георги Бенковски” с ръководител Росица Йовчева – старши преподавател по история и цивилизация. Датата за провеждане на състезанието – 26 март - не е избрана случайно. На този ден преди 100 г. /по нов стил/  Втора българска армия начело с генерал Никола Иванов, с щурм превзема Одринската крепост. 26 март е и ден на Тракия. Състезанието протече между три отбора, които отговаряха на въпроси, свързани с причините, подготовката и провеждането на Балканската война. Председател на журито бе Иванка Гарноева – старши учител по история и цивилизация и членове - Димитър Киричев - ст. учител по български език и литература, история и цивилизация; Светлана Тончева - учител по философия. Имайки предвид сложността на зададената тема, учениците задълбочено са се подготвяли в продължение на два месеца. Те демонстрираха солидни познания и логически разсъждения. Класирането на отборите бе с минимална разлика в резултатите. На първо място с 88 т. се класира отборът на 7 б клас. Неговите състезатели получиха индивидуални грамоти за участие и книгата „Българските ханове от хан Кубрат до Борис ІІІ”. Второто място заеха 7 а клас с 80 т., трето - 7 в клас със 79 т. Те бяха наградени с индивидуални грамоти за участие и книгата „Старогръцки легенди и митове”. Наградите бяха връчени от директора на училището г-жа Наталия Александрова.
За цялостно участие и блестящо представяне във викторината ”100 години от Балканската война”, учениците от СОУ ”Георги Бенковски” получиха „Енциклопедия Пазарджик”, дарение от Община Пазарджик, с посредничеството на г-н Лъчезар Риков, директор на РБ ”Н. Фурнаджиев”.

Изображение: 
Категория: