Вие сте тук

Втората национална кръгла маса за детското четене се проведе на 5 април в Столична библиотека

Втората национална кръгла маса за детското четене
Втората национална кръгла маса за детското четене

По време на национална кръгла маса за детското четене на тема „Детската литература – предизвикателства и възможности“ , организирана от детския интернет портал Az-deteto.bg, Столична библиотека, Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) и Асоциация на българската книга стана ясно, че наличието на книги в дома трябва да бъде сред основните приоритети на всяко семейство. Според изследване, представено от Пенка Иванова – директор на Дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието" в Министерство на образованието, младежта и науката, книгите и четенето при децата са дори по-важен фактор от образованието на родителите.
 
Оказва се, че децата, които растат в дом, в който родителите четат редовно и имат голяма библиотека, се развиват по-успешно от връстниците си, които растат в дом без книги и читателски навици. Основният проблем за липсата на читателски интерес у децата остава примерът на родителите. Ново проучване доказва тезата, че активността на децата днес, която се формира от тяхната грамотност и образованост е гаранция за просперитета на цялото ни общество в утрешния ден, сподели на кръглата маса г-жа Иванова.
 
Участници в кръглата маса бяха още Жюстин Томс – основател на Az-deteto.bg, Спаска Тарандова, заместник-директор на Столична библиотека, Ивета Германова, старши експерт в РИО София-град, Ирина Александрова – началник на Детско-юношески отдел в Столична библиотека, Дамян Яков от издателство „Дамян Яков“, гл.ас. Малинка Димитрова от СУ „Св. Климент Охридски“, д-р Надежда Михайлова от Център за научни изследвания и информация „Ханс Кристиян Андерсен“ към СУ „Св. Климент Охридски“, авторите и посланици на кампанията „Забавното лятно четене“ Петя Кокудева и Роси Кота. Присъстваха още библиотекари и начални учители от цялата страна, които непрекъсната алармират за състоянието и проблемите на четското четене и грамотност. Кръглата маса е част от инициативата "Забавното лятно четене", чийто партньор е Програма "Глоб@лни библиотеки - България".

Кръглата маса приключи с прочитането на отворено писмо, което ще бъде изпратено към  всички важни институции с отношение към развитието и насърчаването на четенето сред децата, както и към развитието на библиотеките и кногоиздаването в страната. Сред заложените в него искания са: детските книги да се издават с голяма отговорност, както и да се следи за високото им качество; училищните настоятелства да поемат отговорност за обновлението на библиотечния фонд в училищата; да се заложи задължително посещение 1 път в месеца в библиотеката на децата от подготвителен до 4-ти клас и др.