Вие сте тук

ПРАЗНИК НА КНИГАТА В ЗЛАТОГРАД

Празник на книгата
Празник на книгата
Празник на книгата
 Празник на книгата
Празник на книгата
Празник на книгата
Празник на книгата

За осма поредна година библиотеката при ОНЧ ”Просвета-1908” празнува 23 април –Световния ден на книгата и авторското право. Отбелязването на този ден с Маратон на четенето и други прояви посветени на книгата се наложи като традиция в Златоград, и показва потребността от книгата за малки и големи.
За първи път през тази година, библиотеката покани и най-малките деца от Детска ясла „Мир”. Михаела и Силвия от ОУ ”Васил Левски” четоха български приказки на най -малките и на бъдещите първокласници от ЦДГ „Радост”. Децата от детската градина, водени от директорката В. Хъмчева и педагога М. Бояджиева бяха подготвили програма за книгата, която изпълниха с настроение. Връчена беше и грамота на ЦДГ „Радост” за участие в проявите, а всяко дете получи като подарък книжка.
Дневният център „Зора” и тази година участва в Маратона на четенето. Топли думи на благодарност за добрите партньорски практики между двете институции изказа Диана Василева, която работи в центъра. Младежите подариха изработено от тях пано на библиотекатаэ и разгледаха новите детски енциклопедии, които бе набавила библиотеката. Тази година за първи път в Маратона се включиха и ученици със специални образователни потребности, участващи по проект „Включващо обучение" към ОУ ”Васил Левски”.
Първата беседа за библиотеката и книгата чуха и първокласниците от ОУ ”Васил Левски”. Някои от тях са читатели на библиотеката и активни потребители на техниката по Програма "Глоб@лни библиотеки - България". Всички те си тръгнаха с подарък - 3 броя от списание „ Бърборино” на издателство ”Фют” .
Особено вълнуващо е ежегодното участие на учениците от СОУ „Антим I” в Маратона на четенето. Те четат на български, английски, немски, руски език, но много ценно е, че  представят и лично творчество – есета, стихове и др. А. Крушкова е издала своята първа стихосбирка, а Сибела, Теодора, Магдалена, Милен, Христо и др. бяха  написали прекрасни есета за книгата, стихове на немски и английски език. Всички участници получиха книги от издателство „Егмонт”, което и тази година е партньор на проявата, съвместно с издателствата „Анубис-Булвест” и „Фют”.
През тази учебна година ОУ ”Васил Левски", в партньорство с читалище ”Просвета -1908” подготвиха ученически спектакъл „Книгата говори”. Участниците  поднесоха на  публиката добре подготвени драматизации на приказки, разказа „По жицата”, Крадецът на праскови” с танци и песни на фона на мултимедийна презентация. Най-малките рецитираха произведения на българските класици, посветени на словото и книгата. Присъствието  на творби на Хорхе Букай и Енрике  Марискал предадоха съвременно звучене на спектакъла. Този спектакъл се реализира благодарение на Европейски проект на  МОМН, който изпълнява училището.
Чрез заниманията по интереси свързани с  музика, литература и спорт децата стават по- -подготвени, любознателни, образовани. Този факт беше демонстриран, чрез техните изяви на Празника на книгата, а благодарение на проекта библиотеката стана често посещавано място от учениците и техните учители за тематични занимания, запознаване с интересни презентации, игри и ежедневна среща с книгата.
Библиотеката подари на всички институции комплекти от книги и грамоти, осигурени от издателствата-партньори в проявите посветени на Празника на книгата.