Вие сте тук

“Забавното детско четене” стартира

В София Бобо демонстрира как се създава електронен читателски дневник
Миряна Найденова, актриса, в Смолян
Децата в Гоце Делчев

На специално събитие в книжарница "Гринуич" стартира кампанията ”Забавното лятно четене” 2013. Инициативата, която се провежда за трета поредна година от детския портал Az-deteto.bg и Столична библиотека, събра много от малките приятели на книгите в София. Гости на официалното откриване бяха ученици от няколко столични училища (31-во училище, 6-то училище и учениците от Немско училище, град София), заедно с техните преподаватели и родители.
 
Събитието за официалното откриване на тазгодишната кампания “Забавното лятно четене” бе уважено от много официални гости и партньори - г-жа Спаска Тарандова, зам.-директор на Столична библиотека, г-жа Диана Вакарелска, директор програма на УНИЦЕФ България и разбира се, посланиците на кампанията тази година, журналистът и тв водещ Ники Кънчев, детските автори Роси Кота и Петя Кокудева, както и певецът Орлин Павлов и актрисата Силвия Лулчева.

Стартът на кампанията на 28 май бе даден от г-жа Спаска Тарандова. Тя се обърна към малките читатели с пожеланието никога да не спират да четат. Да съчетават ползите от технологичния прогрес и тези от четенето на книги. Пожела им да станат успели, хора, но не забрави да добави, че за да бъдат такива, трябва да са прочели много книги. Госпожа Терандова посъветва и учителите, родителите, както и библиотекарите винаги да стимулират децата да четат. Към пожеланията се присъединиха и писателките Роси Кота и Петя Кокудева, които разказвайки интересни истории за книги, успяха да отведат децата във вълшебния свят на приказките.

След успешния старт на кампанията ”Забавното лятно четене” 2013 в София, инциативата продължава и градовете Смолян и Гоце Делчев, където се събраха деца от различни училища, заедно с техните родители и класни ръководители.

В Гоце Делчев срещата се състоя в Библиотека при читалище “Просвета, а специални гости в бяха Росица Попаркова, представител на библиотеката, Николай Маринов, художник и поет и специалния гост Валери Сарандев, заместник кмет по културата на община Гоце Делчев.

Учениците от ПМГ „Яне Сандански”, Гоце Делчев от 9 клас направиха специално обръщение към малчуганите от 3ти клас на Първо основно училище „Кирил и Методий” като им разказаха ползите от четенето и книжките.

От своя страна първокласникът Ники Пападополус представи своята книжка „Моите стихове”, с която привлече вниманието дори и на по-големите.

Посланикът на Забавното лятно четене, художникът и поет, Николай Маринов, известен с изложбите си в САЩ и Европа, човекък, който води детска школа по изобразително изкуство в училището и е автор на няколко стихосбирки, сред които „Скок на кенгуру” и „Картини от един живот”, каза, че ще запали децата със своя личен пример „книгата е прозорец към света, а думите са охранители. Думите предпазват от пакостите на злия дух. Книгите са връзката между видимите и невидимите светове”
Госпожа Спаска Тарандова, зам-директор на Столична библиотека пожела на учениците да вземат много призови места и каза, че „четенето е начин да притежавате много животи. Четенето е начин да се въплътите във всеки един герой и неговият живот.” Тя призова децата да открият четенето като забавление.
 
На срещата  в регионална библиотека в град Смолян присъстваха над 30 деца от 3-ти до 7-ми клас на ОУ „Иван Вазов” с техните родители и класни ръководители. Тази година за посланици на четенето бяха поканени Миряна Найденова, актриса и Тодор Капитанов, юрист и автор. Специални гости бяха още Ангел Добриков, представител на община Смолян и Иван Муцевски, началник Регионален инспекторат.

Актрисата Миряна Найденова посочи за свои любим автор „палавата писателка” Астрид Линдгрен, както и книгата на Емил от Льонеберя. Тя разказа, че открива „Малкият принц” на 16 годишна възраст и тя й става най-любима, защото съдържа послания за всички малки и големи. „Като деца създавахме сами приказки, когато се събирахме и разказвахме помежду си прочетеното от книжките”, сподели още тя, след това цитира няколко послания към децата от книгата „Малкият принц” и изигра ключовата сцена между лисицата и принца. „Ако имате 53 минути свободно време, то идвайте тук в библиотеката и се докоснете до авторите и литературата”, отправи тя своето послание към събралите се деца, използвайки един от оригиналните отговори на героя на Екзюпери.

 Децата с удоволствие прочетоха написани от тях стихове и показаха книжка с разкази на ученици на госпожица Илияна Ценова. Демонстрацията на онлайн читателския дневник на Az-deteto.bg предизвика голям интерес. Заедно разгледахме книгите от списъците в рубрика "Библиотека" на сайта az-deteto.bg. А децата предложиха книги, които да бъдат добавени към списъка.

 И в двата града децата дадоха своята сериозна заявка за участие в „Забавното лятно четене” 2013 и се заканиха, че ще спечелят призовите места тази година.