Вие сте тук

"Забавното лятно четене" 2013 посети Копривщица и Сопот и завърши обиколката из страната с градовете Кърджали и Хасково

Забавното лятно четене 2013 в Хасково
Забавното лятно четене 2013 в Кърджали
Забавното лятно четене 2013 в Копривщица

След успешния старт на кампанията "Забавното лятно четене" 2013 в София и посещението в Гоце Делчев и Смолян, инициативата продължи и в градовете Копривщица и Сопот. Там се събраха деца от различни училища, заедно с техни учители, местни културни дейци и гости.

На 4 юни 2013г. в Копривщица над 50 деца от 3-ти, 6-ти и 7-и клас се събраха за срещата с организаторите от кампанията "Забавното лятно четене" 2013. Срещата с децата се състоя в класното училище "Св. св. Кирил и Методий", където те се видяха и с тримата посланици на четенето, известни местни личности - Светла Мухова, уредник на музея в града и автор на книги за Георги Бенковски, Елена Чумпова, детски учител и Дора Юрукова, активен читател и приятел на библиотеката в града.
 
Едно от най-интересните преживявания беше демонстрация на урок по български език отпреди 100 години, който изнесе учителят Елена Чумпова. Урокът започна с казване на молитва, като децата цитираха известното стихотворение на Иван Вазов "Молитва". Есенцията на урока беше в това, че децата, които са по-напреднали в изучаването на учебното съдържание, помагаха на съучениците си, влизайки в ролята на показватели. Като част от тази своя роля, децата прочетоха на глас стихотвение от Петя Дубарова, както и приказките "Диви лебеди" и "Майчина сълза", а останалите ученици имаха за задача само да визуализират текста, който слушат. По този начин те усетиха как силата на въображението може да завладее съзнанието и да го направи достоен съавтор на велики писатели като Андерсен. "Споделете книгата с приятели и тя ще ви доведе до нещо хубаво", посъветва Елена Чумпова децата.

Посланикът на четенето в Копривщица Дора Юрукова се обърна към децата с думите: "Четенето е като любов. Никой не може да обясни любовта. Четенето е най-смисленото нещо, което може да правите по време на лятната ваканция. Нека книгата е вашият най-добър приятел, а компютърът - вашият най-добър помощник".

А авторът и посланик Светла Мухова призова децата с думите: "Да обичаме историята си, да я научаваме и да я пазим, за да знаем истината за България."

Малко по-късно следобед, кампанията "Забавното лятно четене” посети и възрожденския град Сопот. В училищната библиотека в СОУ "Иван Вазов" я посрещнаха над 30 деца, както и представители на най-малките читатели от детската градина. Като част от подготвената програма, те впечатлиха всички в библиотеката като разказаха различни версии на финала на приказката "Жабата и волът", демонстрирайки как всеки от нас може сам да сътвори своя приказка, ако не харесва достатъчно оригинала.

Посланик на четенето в Сопот стана директорът на Къща-музей "Иван Вазов" Стефан Филчев. Той посъветва децата да се включат с ентусиазъм в националната кампания и пожела на децата в Сопот успех в надпреварата с детското четене.

Учениците бяха подготвили и изиграха сценка от разказ за Хитър Петър, а учениците от 6-ти клас на хореографската паралелка представиха на публиката сцени от избрани народни приказки.

Демонстрацията на онлайн читателския дневник събуди интереса на всички деца и в двата града, и те се надпреварваха да отговарят на въпроси за книжки, които вече са прочели. Децата разгледаха книгите от списъците в рубрика „библиотека“ и предложиха книги, които да бъдат добавени към списъка. Малко след края на представянето на дневника голяма част от децата останаха на компютрите в библиотеките, за да се регистрират сами в Az-deteto.bg/knigi и да започнат да попълват онлайн читателския дневник.

На 5 юни 2013 г. в Кърджали организаторите на кампанията се срещнаха с ученици от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас в Регионална библиотека "Никола Вапцаров" в град Кърджали. Официален старт на кампанията в града даде директорът на библиотеката Иванко Маринов. Той поздрави децата за успешното приключване на учебната година и награди с грамоти най-активните малки читатели на библиотеката. Сред тях безспорна отличничка се оказа Деница, която е завършила 3-ти клас, но вече е прочела над 50 книги, сред които всички заглавия от поредицата "Хари Потър".
 
Посланик на четенето в Кърджали стана писателката и библиотекар в града Маргарита Павлова. Тя прочете на децата 2 приказки от своята последна книга "Приключенията на Златноелечко". Очаквайте подробности за нейната книга скоро в Az-deteto.bg.
 
Демонстрацията на онлайн читателския дневник предизвика бурен интерес у децата и те с голямо желание отговаряха на въпроси за любимите си книжки, за да докажат, че наистина са ги прочели.
 
Следващата спирка от турнето на "Забавното лятно четене" бе в град Хасково, където домакин на кампанията бе директорът на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ Кирилка Страшникова. Там се състоя и срещата с децата.
 
Присъстваха много ученици от различни класове от училищата "Любен Каравелов", "Иван Рилски" и "Шандор Петьофи". Те изненадаха организаторите повече от приятно, като прочетоха свои собствени стихове и дори музикална приказка. Посланици на четенето в Хасково станаха общинският съветник Светослава Стоянова, видният поет и учител Ели Видева и учителката по български език и литература Недред Юсуф.
 
Много ценно и емоционално бе обръщението на Ели Видева към учениците: "Четете книги, защото така развивате фантазията си. Фантазията ще ви помогне много и в математиката, особено в геометрията. И много по-лесно се живее, когато човек умее да фантазира, вярвайте ми!" Развълнуваната Недред Юсуф пожела на учениците да обичат четенето и да намерят своята любима книга през това лято.
 
За финал на гостуването в Хасково децата представиха свои творби пред гостите. Красимира и Ивайла изпълниха музикална нотна приказка, написана изцяло от Красимира. Берна Халил пък прочете нейна авторска приказка "Чудото хляб". Ани и Габи от 5-ти клас прочетоха стихове на любимата си учителка и посланик на четенето Ели Видева. Az-deteto.bg ще публикува всички тези творби.

Ключови думи: