Вие сте тук

Временна заетост (бригади, стажове и др.) – търсене чрез Интернет

В днешно време е все по-важно да се използват всички налични възможности за търсене на работа. Обявите в печатни издания или намирането на работа чрез приятели и познати са остарели и несигурни методи. Повечето свободни позиции се обявяват в сайтове, специализирани в областта на търсенето и отдаването на работа. Освен работа на пълен работен ден, тези сайтове предлагат и краткотрайни ангажименти като стажове, временна/сезонна работа или заетост на непълен работен ден. Предвид икономическата ситуация работодателите все по-често предлагат краткосрочни ангажименти, дистанционен начин на работа или стажове, които могат да прераснат в работни предложения.
Някои от най-надеждните сайтове, в които с едно търсене можете да намерите подходящата за Вас временна позиция:
http://www.buljobs.bg/
http://www.ceevee.com/
http://www.iskamrabota.bg/
http://www.jobs.bg/
http://www.jobtiger.bg/
http://www.jobsagents.com/
http://www.mycv.bg/rabota.aspx
http://rabota.bg/
http://www.zaplata.bg/
Също така има специализиран сайт за търсене на стажове - http://www.staj.bg/. Съществуват и  различни опции за стаж насочени най-вече към студенти, завършващи образованието си или завършили в близките две години. Такива са например:
http://staj.government.bg/stazhove/  - сайт за актуалните възможности за стаж на студенти в структурите на държавната администрация в цялата страна
http://isic.bg/erasmus-aiesec - стаж по програмата AISEC,
http://www.economedia.bg/jobinfo.php?rubr=476 – възможност за стаж в Икономедиа - издател на "Капитал", "Капитал Daily" и "Дневник.bg"
http://ophrd.government.bg/view_doc.php/4844 - ОПРЧР също обявява програми, които дават възможности за стаж на младежи
 Стажовете са с различна продължителност.
И все пак постъпването на стаж е свързано повече с личностното развитие и предпочитанията към временната работа е да е заплатена. Един от най-добрите варианти за добре платена, сезонна работа е бригадата.  
Студентски бригади в чужбина
Ако сте студент в редовна форма на обучение, това е начинът за намиране на добре заплатена длъжност и в същото време – за опознаване на друга култура и подобряване на езиковите Ви компетенции. Има много частни фирми, които биха могли да Ви помогнат с оформянето на документите за кандидатстване за работа и  да Ви осигурят среща с работодател, но изборът към коя точно да се насочите трябва да е внимателен. Съществуват множество фирми, които не са лицензирани и не изпълняват задълженията, предвидени в договора, който подписвате с тях – не Ви осигуряват надеждна работа или квартира при настаняване. Винаги могат да се появят проблеми в процеса на заминаване или след пристигане в съответната страна, но част от услугите, които една фирма е длъжна да предостави, са точно тези, които са в помощ на заминаващите дори и след като вече са стигнали крайната дестинация.
Фирми, към които може да се обърнете за съдействие с подготовката на всички необходими документи, намиране на работа и квартира са:
http://usitcolours.bg
http://orange.bg/work-and-travel.html
http://wat.integral.bg/
 
При заминаване към една от най-желаните дестинации – САЩ, се подготвят множество документи. Един от най-важните от тях е J1 виза, която се издава на всеки участник в обменна програма. Фирмите обикновено предлагат подготовка за интервюто за виза, както и подготовка за интервюто с американски работодател, чрез което да получите сигурно работно място. Ако имате въпроси по време на подготовката за бригада, при пристигането или дори след началото на работния процес, е препоръчително да имате имейл и телефон за контакт с фирмата, с която сте заминали и да изискате съдействие.
http://bulgarian.bulgaria.usembassy.gov/types_of_visa2.html - информация за категориите визи за влизане на територията на САЩ
 
 
 
               Бригади в чужбина без задължителен статут
Други предпочитани държави за бригади са Англия, Ирландия, Испания и Франция. Поради по-близкото разположение цената на самолетните билети е значително по-ниска, а и таксите, които предлагат фирмите за оформяне на документи не са толкова високи. Положителното при кандидатстване за бригади в Европа е, че за да участвате в тях не е задължителен статутът на студент.
 
Добри примери за успешни програми за „нестуденти” , при които може да работите легално до една година в Англия - 
Програмата за Сезонни Селскостопански Работници /ПССР/
Работна програма в Англия
Study and Work UK - програма, при която трябва да се завърши двуседмичен курс, който подготвя кандидата за предстоящия работен процес
 
Съществуват и програми за сезонна работа в САЩ, които не изискват студентски статут, но кандидатстването за тях е по определени длъжности, задължително е много добро владеене на английски език и получаването на необходимата работна виза H2B е доста трудно.
 
Пример за предложение за програма за работа с H2B виза -
Seasonal Work H2B USA
 
Форум, в който кандидати, желаещи да отидат на бригада и завръщащи се участници обменят информация
http://brigadiri.com
 
 
Информацията в материала е само насочваща. Поради променливото и естество не е напълно изчерпателна.