Вие сте тук

В очакване на финала на “Забавното детско четене” през лято 2013

Забавното лятно четене 2013 - лого

Кои градове се борят за титлата „Най-четящ град“?
 
Oстават броени дни до финала на "Забавното лятно четене", а надпреварата вече е много сериозна! Между няколко града от цялата страна се очертава голяма конкуренция  с близки резултати. Така  две седмици преди големия финал на кампанията, всички имат шанс да спечелят в категорията най-четящ град, стига да се амбицират, да четат още книжки и да попълват  дневника!

Засега надпреварата между градовете е много оспорвана, като сред най-активните са София, Русе, Пловдив, Пазарджик, Варна, Гоце Делчев и Смолян! В градовете Гоце Делчев, Смолян, Копривщица, Сопот, Кърджали и Хасково се забелязва още по-голям интерес след посещението на организаторите на кампанията това лято и силно желание за победа в крайното класиране. Явно гостуването им в Гоце Делчев и Смолян в края на месец май силно е мотивирало децата там и само за два месеца двата града се превърнаха в едни от най-четящите! Голяма изненада поднесоха децата от град Пазарджик, показвайки огромен ентусиазъм и желание да наредят родното си място сред 5-те най-четящи града!
 
Доказателство, че обхватът на кампанията се разширява е непрекъснато увеличаващия се брой участници, като за по-малко от 3 месеца в онлайн читателския дневник на Az-deteto.bg  са се регистрирали 1500 деца! А от началото на проекта досега над 8200 деца са се присъединили към Забавното лятно четене.
 
Големият финал на „Забавното лятно четене“ ще бъде на 15 септември (неделя) от 12 часа пред книжарница „Гринуич“ на бул. "Витоша" в София. Тогава предстои да разберем кои ще са победителите в категориите най-четящ град, най-четящо училище, най-четящо дете и коя книга е била най-четена през лятото!
 
Кои детски книги са сред най-четените това лято?
 
 
За огромна радоста на екипа на Забавното лятно четене сред най-четените заглавия има и няколко български произведения: стихотворението от Иван Вазов „Аз съм българче“, приказката от Ангел Каралийчев „Тримата братя и златната ябълка“ и „Патиланско царство“ на Ран Босилек.
 
Сред другите любими детски книжки са  „Грозното патенце“, победителят от миналата година „Мечо Пух“, „Алиса в страната на чудесата“, „Котаракът в чизми“ и разбира се, вечната класика на Астрид Линдгрен - „Пипи дългото чорапче“, която беше най-четената книга за кампанията ни през 2011 г .
 
Коя от тези книги предстои да стане най-четената книга за лято 2013 ще разберем всички на 15 септември 2013 г. А дотогава кампанията продължава и вие можете да отбелязвате всички, заглавия, които сте успели да прочетете. Успех!

 
„Забавното лятно четене“ 2013 ще даде три нови награди!
 
В края на лятната кампания на „Забавното лятно четене“ ще стане ясно кои са победителите в следните категории – най-четящ град, училище, дете и най-четената книга за лятото.
 
На 15 септември 2013 г. ще бъдат обявени официалните резултати от кампанията и връчени три специални награди. Те ще са за най-активния читател на „Забавното лятно четене“ - това е детето, което е прочело най-много книги от самото начало на кампанията; най-млад активен читател – тази награда ще е за дете от 1 клас, което е прочело най-много книги от всички първокласници в страната и разбира се, ще има награда, както винаги за най-интересен коментар от тазгодишната кампания.

За проекта: 
„Забавното лятно четене” е инициатива на българския детски портал Az-deteto.bg, част от медийна група Инвестор.БГ АД и Столична библиотека, чиято цел насърчаването на четенето сред децата по забавен и интересен за тях начин. В рамките на инициативата се провеждат ежегодни мащабни кампании през месеците на лятната ваканция на учениците в периода 1 юни – 15 септември и са с национално покритие. Инициативата е насочена към всички деца в България на възраст между 6 и 14 години и техните родители. Кампаниите постигат реално измерими резултати чрез попълване на онлайн читателски дневник, както и провеждане на различни събития в София и страната, насочени към децата и техните родители.
Доказателство, че обхватът на кампанията се разширява е непрекъснато увеличаващият се брой участници, като за по-малко от 3 месеца в онлайн читателския дневник на Az-deteto.bg  са се регистрирали 1500 деца! А от началото на проекта досега над 8200 деца са се присъединили, за да участват в Забавното лятно четене.
 
Интересът към кампанията расте с всяка изминала година, партньорите й се увеличават, а нейни посланици стават едни от най-популярните хора у нас. През 2013 година посланици на четенето станаха журналистът и телевизионен водещ Ники Кънчев, актрисата Силвия Лулчева, певецът Орлин Павлов, телевизионната водеща Радинела Бусерска, както и детските автори Роси Кота и Петя Кокудева. Посланиците на кампанията подкрепят мисията й и чрез своите обществена дейност и авторитет помагат за нейното популяризиране.

Инициативата „Забавното лятно четне“  печели все по-голяма подкрепа. Наши партньори са ЧЕЗ България, "Софарма АД", "Уницеф", Министерство на образованието и науката, Асоциация “Българска книга", Българска библиотечна-информационна асоциация, Глобални библиотеки - България и издателствата "Ентусиаст", "Сиела", "ПАН", "БГ Книга", "Инфодар" и "Фют".
Първото издание на инициативата „Забавното лятно четене” се проведе през 2011 година, а през 2012 година  нейното второ издание протече при забележителен успех.

Ключови думи: