Вие сте тук

Общообразователни източници

http://start.e-edu.bg/ - официален сайт на Национален образователен портал. Поддържан от МОН. Добре структурирана информация в различни области.
 
http://www.znam.bg/com/ - общообразователен интернет портал, създаден в рамките на Националната програма за въвеждане на интернет и комуникационни технологии в образованието. С подкрепата на Министерството на образованието и науката и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. По портала работят специалисти от Българска академия на науките, СУ "Св. Климент Охридски" и други образователни институции. Порталът предлага учебни помагала, българска и световна литература и поезия, исторически документи, визуално, звуково и друго мултимедийно съдържание, за нуждите на образователния процес в основното и средно училище.
 
http://liternet.bg/de/ - сериозен екип от професионалисти в различни области, широк кръг от партньори в мрежата, коректно и прецизно поднесена информация и учебни материали.
 
http://u4ili6teto.bg/ -  сайт на Център за образователни инициативи. С подкрепата на фондация “Америка за България”. Предлага електронни курсове за средно образование и подготовка за зрелостни и кандидатстудентски изпити. Курсове за преподаватели. Малък екип от преподаватели. Ценни обучения за работа с Moodle.
 
http://zamatura.eu/ - предлага информация, свързана с матури, с обща насоченост на сайта към БЕЛ. Информацията е структурирана.
 
http://www.obrazovanieto.com/ - предлага онлайн курсове и тестове по няколко предмета (граматика, литература, история, математика и английски). Безплатен, с коректно представена информация. Съществува от 10 години.
 
http://akademika.bg/  - образователен портал. Организатор на национална кампания “Бъди грамотен” с добра страница във Facebook и полезни упражнения.
 
http://www.teacher.bg/forum/Details/4924 - онлайн платформа на Мрежата на учителите новатори. Няма информация за самата мрежа. Предлага безплатно онлайн обучение на преподаватели за въвеждане на електронно учебно съдържание в класната стая.
 
http://elearn.uni-sofia.bg/course/category.php?id=29 – сайт на Софийски университет за електронно обучение
 
http://europa.eu/youth/bg - европейски младежки портал. Има секция за образование. Богат на информация.
 
http://www.novoobrazovanie.org/celite/celite.htm - сайт, целящ промени в образованието. Предлага материали за структурата и системата на училищното образование.
 
http://obrazovanie.bgstart.net/ - обща информация за образованието в страната. Има и рубрика за частни уроци.
 
http://resursi.e-edu.bg/zmon/action/updates?type=pdown28 – страница за изтегляне на Продукти на знанието 2011
 
http://mail.nacid.bg/newdesign/bg/ - национален център за информация и документация. Има рубрика “Е-колекции”.
 
http://ucha.se/ - платформа за онлайн обучение, създадена от Дарин Маджаров. Качествен сайт с добър екип.
 
http://www.education-world.eu/ - сайт на изложението “Образование без граници”. Дава полезни връзки към учебни заведения.
 
По жицата - първо виртуално килийно училище по български език, литература, история; обучение от дистанция във виртуални класни стаи. Насочено е към българските общности в чужбина.
 
Вузове – информация за висшите училища в страната. Няма данни за авторите на сайта.
 
http://slovo.bg/ - виртуална библиотека за българска литература. Има секция с детска литература и приказки.
 
http://www.myschoolbel.info/Books.html - сайт за български език и литература. Материали за преподаватели и ученици.
 
https://moodle.org/mod/page/view.php?id=7539 - предлага информация за виртуални библиотеки. Не всички линкове са активни.
 
http://www.ivailodimanov.com/links.htm - блог с полезни линкове за литература, изкуства и образование
 
http://www.lib.bg/cpob/ani_popova/Tematichni.htm - сайт, посветен на търсенето в интернет на тематични указатели, портали и виртуални библиотеки. Има характера на обучителен курс.
 
http://www.libsu.uni-sofia.bg/project_access/index_text.html - Проект "Достъп до електронна информация за хора с увреждания в българските библиотеки"
 
IT Тест център – сайт на национален сертификационен център. Платени и безплатни тестове за ИКТ умения и чужди езици.
 
Сократ – сайт на Център за развитие на човешките ресурси. Достоверна информация за европейски програми, включително и за УЦЖ.
 
eLearning Europa - портал с информация за електронното обучение в Европейския съюз. Статии и дискусии. За изследователи и специалисти в областта. На английски език.
 
http://www.kaiowas.biz/index.php?id=3&catid=145 – виртуална библиотека с безплатни материали. В частта за образование има полезни връзки. Някои от препоръчаните източници са с неясно и търговско качество.
 
http://tochitsa1.blogspot.com/ - един от най-качествените и интересни блогове на издатели на детска литература.
 
www.chitanka.info – сайтът предлага в електронен формат българска литература и преводи на чуждестранна. Има и библиотека за ученика. Въпросът с авторските права не е изяснен докрай.
 
http://www.mejduchasie.com/?gclid=CJPK__Oh2rcCFavHtAodCHYA_g – образователен център. Предлага платена подготовка на седмокласници. Няма информация за екип и преподаватели и методи на работа.
 
http://bglog.net/Obrazovanie/10016 - блогърски портал на Общност “Образование”. Богат на информация. Сред линковете има и такива към чисто търговски сайтове за покупка на теми, пищови и пр.
 
http://obrazovanie.bgstart.net/ - обща информация за образованието в страната. Има и рубрика за частни уроци.
 
http://pcworld.bg/2616_obrazovatelni_sajtove_v_internet - сайт на сп. PC World. Информация за различни източници на образователни материали. И тук наред с коректната информация има линкове към търговски сайтове.
 
http://eduject.net/projects - сайт с неясни автори и екип. Не особено добра структура. Интересни проекти в образованието. В полезните линкове има и отпратка към търговски сайтове.
 
http://lesnota.imot-bg.com/Drugi/obrazovatelni.htm - сайт, който дава линкове в различни области, включително и образование. Подборът не е ясен, има и търговски образователни сайтове. Секцията за образование е обширна и включва сайтове на чужди езици.
 
http://www.107ou.com/vsichko-kojeto-ni-vlnuva/za-uchjenitsitje/ - сайт на 107 училище с полезни линкове
 
http://1000stipendii.org/page/7
 
http://www.sbnu.org/ - сайт на Сдружение на българските начални учители
 
http://www.kadedaucha.com/ - сайт за ориентация на ученици и кандидат студенти при избор на учебно заведение
 
http://nauka.bg/ - сайт на сп. “Българска наука”
 
http://roditeli.bg/ - сайт за родители
 
http://www.elanguages.org/ - портал с ресурси за преподаватели, използван от Британски съвет