Вие сте тук

"Чети с мен" - кампания на Министерство на културата под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев

Чети с мен

Четящите хора в България не са статистическа грешка. Но четенето трябва да бъде окуражавано винаги и по всякакъв начин, затова и организираме инициативата "Чети с мен". Мотивите зад това събитие са да поставим национален рекорд по най-много хора, четящи едновременно на едно и също място и така да се присъединим към всички онези съседнии далечни страни по света, които са правили подобни събития. Причините са по-амбициозни – да покажем заедно, че четенето може да е страст, удоволствие, необходимост, но при всички случаи е най-вече важно и полезно занимание.

С  масово четене на 28 септември, от 11 ч. в Борисовата градина в София, Министерство на културата в съорганизаторство с Министерство на образованието и науката и Столичната община и под патронажа на Президента на Република България дава стар на кампания за насърчаване на четенето и повишаване на грамотността сред всички възрастови групи.

Тази кампания ще е дело на коалиция от организации, които професионално са свързани с четенето и грамотността: Аз-чета; Асоциация „Българска книга”; Българската асоциация по информационни технологии; Българска библиотечно-информационна асоциация; Български дарителски форум; Детски книги; Книголандия; Национална мрежа за децата; Национална мрежа „Родители”; Сдружение на българските писатели; Синдикат на българските учители; Съюз на артистите в България; Съюз на народните читалища; Център за приобщаващо образование; УНИЦЕФ; университети; Фондация „Глобални библиотеки – България“; Фондация „Заедно в час”; чужди културни институти.

Коалицията е отворена за присъединяване за всички други организации и институции, които споделят целите на кампанията „Чети с мен“.
 
Фондация „Глобални библиотеки – България” ви призовава в сътрудничество с местни институции да организирате и във вашето населено място такова масово четете на същата дата и по същото време. Нека се опитаме всички заедно да поставим рекорд по масовост на четенето за страната.
 
Дългосрочните цели на кампанията са:

  • Да привлече общественото внимание върху сериозния проблем свързан с грамотността и четенето;
  • ​Да провокира обществен натиск върху институциите и политическите сили за целенасочени усилия за повишаване грамотността на българските граждани;
  • Да съдейства за създаването на позитивно отношение към четенето;
  • Да насърчи разширяване на инициативите, свързани с четенето, като представи добрите примери;
  • Да представи успешни практики на родители, учители, библиотекари, които са запалили любовта към четенето у децата;
  • Да подкрепи българската литература и българските автори.