Вие сте тук

Среща по проект МАТРА-КАП под надслов: "Библиотеки и журналисти за върховенство на закона" се проведе в Шумен

На 8 и 9 октомври 2010 г. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров", гр. Шумен се проведе среща по проект МАТРА-КАП под надслов: "Библиотеки и журналисти за върховенство на закона".

Красимира Александрова, директор на Регионалната библиотека, запозна присъстващите с целите на проект МАТРА-КАП и конкретните ангажименти на Регионалната библиотека - да събира, класифицира и предоставя на гражданите информация и публикации за конфликт на интереси и корупционни практики. Подчертано беше, че Програма „Глобални библиотеки - България", която осигурява техника и безплатен достъп на гражданите до глобалната мрежа, ще създаде възможност за по-активното им участие в разкриването на случаи на корупционно поведение.

Весела Табакова и Снежана Попова от Центъра за независима журналистика и разследващите журналисти Иван Михалев от в-к „Капитал" и Генка Шикерова от БТВ представиха свои материали, посветени на дискутираната тема.

В изказванията на присъстващите се изтъкна, че разследванията за корупция и конфликт на интереси получават широк отзвук в обществото, но следва да водят и до конкретни действия на отговорните институции.