Вие сте тук

Библиотеките в Търговище – България и Търговище – Румъния започват общи проекти

На 9, 10 и 11 ноември 2010 окръжната библиотека на окръг Дъмбовица в град Търговище, Румъния проведе събитие в рамките на проект за културното наследство на Балканите. От българска страна участие взеха г-жа Росица Куцарова, г-жа Ася Атанасова и г-жа Милена Иванова от Регионална библиотека „Петър Стъпов", град Търговище - България, както и представителите на ЗУП г-жа Люба Деветакова и г-н Николай Марков.

В рамките на събитието консулът на Република България в Република Румъния г-н Явор Стоянов официално връчи дарение на книги на български език от Регионалната библиотека „Любен Каравелов" - Русе на представителите на българското малцинство в град Търговище - Румъния (www.zaedno.ro) и на окръжната библиотека на окръг Дъмбовица.

Г-жа Кармен Вадан, директор на Окръжна библиотека „Йон Радулеску" - Търговище, Румъния и г-жа Росица Куцарова, директор на Регионална библиотека „Петър Стъпов" - Търговище, България подписаха протокол за сътрудничество между двете библиотеки и обсъдиха възможностите за общи проекти.

На среща между представителите на двете библиотеки и на местната българска общност, бе договорена обмяната на дигитално съдържание на български език, което да задълбочи връзката на българското малцинство с родината и подпомогне усвояването на книжовен български език от техните деца. Този обмен ще се осъществи с помощта на техниката, дарена на двете библиотеки от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс" в рамките на Библионет - Румъния и „Глоб@лни библиотеки - България".

Targovishte_Romania_small.jpg