Вие сте тук

Еврокомисар Мария Габриел се включи в Седмицата на кодирането в българските библиотеки

На 13 октомври еврокомисар Мария Габриел, с ресор „Цифрова икономика и цифрово общество” и Н.Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България, се присъединиха към ученици от 6 и 7 клас на 94 СУ „Димитър Страшимиров” по време на тяхното обучение по „Забавно програмиране с роботи Финч” в Американския център на Столична библиотека. Те бяха изненадани от по-големият брой момичета в групата в това занимание, което традиционно се счита за предпочитано от момчетата.
Камелия Конева, библиотекар в Американския център в  библиотека, сподели, че освен да провеждат обучения на място, те правят и изнесени демонстрация в училища и библиотеки от София област за да достигнат до повече деца. Дългосрочната цел е да ги заемат роботите за домашно ползване или на учители за занимания по програмата „Твоят час”, за да се създаде траен интерес и да се разшири кръга на младежи, които избират професии,  свързани с развитието на технологиите и изискват високи нива на дигитални умения.
Към обучението се присъединиха и Емилия Милкова, депутат и член на Комисията по културата и медиите, Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България” и г-жа Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека.
Родните библиотеки активно участват в инициативите, организирани по време на Европейската седмица на кодирането с безплатни семинари за работа с робота Финч. От 7 до 22 октомври специалисти от обществени библиотеките ще запознаят с робота Финч ученици от над 42 населени, които ще направят първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.
Семинарите са организирани от Фондация „Глобални библиотеки – България“ и Посолството на САЩ в България в сътрудничество със Столична библиотека, регионалните библиотеки в Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Монтана, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Шумен и Хасково с градската библиотека в Димитровград. През изминалата година в семинарите за работа с робота Финч в страната участваха над 2300 млади ентусиасти.
На библиотеката провела най-много занимания, в които са се включили  най-голям брой ученици ФГББ ще подари още един комплект роботи Финч, които да мога да се дават за домашно ползване или да се заемат на училища.