Вие сте тук

Посещение на Археологически комплекс "Калето" край гр.Мездра

Този проект се реализира с подкрепата на Фондация "Глобални библиотеки-България" в рамките на конкурс "Библиотеката-активен участник в обществения живот" в изпълнение на Договор Рд11-00-338/20.12.2017г с Министерство на културата.
Проект "Пазители на България" на библиотеката при "Народно читалище Просвета 1925-Мездра" с партньори ОУ"Хр.Ботев" гр.Мездра, НЧ"Просвета 1897"-с.Долна Кремена, НЧ"Просвета -Ребърково" с.Ребърково, община Мездра,област Враца.
Целевата група-20 ученика от ОУ"Хр.Ботев" с учителите си Христина Иванова и Ралица Ангелова ,заедно с екипа от читалището, изпъняващ дейностите по този проект, посетиха Археологически комплекс "Калето" край гр.Мездра, за да  се запознаят обстойно с историята на крепостта ,намерените там арте факти при многогодишните археологически разкопки, да разгледат експозията в изложбената зала.
При голям интерес премина разглеждането  на самата крепост и местата с намерените  арте факти- най-старото светилище по тези земи ,намерените рога на тура, както и богатата информоция за живота на някогашните жители на крепостта още от древността ,римско време и последващите исторически епохи.
Учениците задаваха въпроси към изнасящата беседата Паулина Ивайлова.Направиха се многобройни снимки.