Вие сте тук

Нощ на книгите за Хари Потър в Регионална библиотека „Дора Габе” Добрич

Нощ на книгите за Хари Потър в Регионална библиотека  „Дора Габе”

За четвърта поредна година Регионална библиотека „Дора Габе” се присъедини към инициативата „Нощ на книгите за Хари Потър”. На 7 февруари 2019 г. в сектор Работа с деца се събраха почитатели от всички възрасти на момчето-магьосник, за да споделят увлечението си по неговите приключения. Основната цел на световната кампания е да предаде на следващото поколение читатели магията на книгите и четенето, както и да се съпреживеят историите на Джоан Роулинг.
Темата на тазгодишното събитие беше „Училище за магии и вълшебства Хогуортс“.

Гостите от четвърти „а” клас на СУ „Св. Климент Охридски” с преподавател г-жа Нели Василева и други запалени фенове попаднаха във вълшебния свят на Хогуортс с помощта на пресъздадения интериор на Грифиндор. Децата си припомниха и прочетоха моменти от любимата поредица, участваха в тържествената разпределителна церемония по определяне на домовете, към които ще се присъединят и получиха своите отличителни вратовръзки и специалните поименни послания от професор Дъмбалдор. По-късно се включиха в състезания и магьоснически игри: ловуваха в Хогуортс като търсиха скрити предмети из цялото магично пространство, правиха свой щур и шарен дизайн на чорапите на Доби, търсиха думи в специална решетка, проявиха бързина и съобразителност, откривайки на кой професор са подбраните реплики, създадоха свой собствен ученически профил в Училището за магии и вълшебства и си направиха автопортрет с магьосническа мантия и шапка.

Всички участници получиха подарък, изработен от библиотечните специалисти – книгоразделител с най-любимите корици на книги от поредицата за Хари Потър, книги, както и своите безплатни читателски карти. Гостите си тръгнаха заредени с положителни емоции и щастливи, че са отпразнували заедно в библиотеката Нощта на книгите за Хари Потър. Победителите в обявените конкурси за най-добър костюм, за най-артистично и изразително пресъздаден текст и в игрите получиха за награда книги. Всички участници в тазгодишното събитие останаха задълго в плен на магията, а родителите, довели своите деца на празника споделиха, че именно книгите за Хари Потър са отключили у тях любовта към книгите и четенето. А сега я предават на децата си.

Регионална библиотека „Дора Габе” отново ще се включи и в конкурса на издателство „Егмонт” за най-креативна украса на събитието.