Вие сте тук

Вълшебна нощ на книгите за Хари Потър в сеннишката библиотека

За първа година библиотеката при НЧ”Св.Климент Охридски-1899” се присъедини към петата подред инициативата на британското издателство Bloomsbury „Нощ на книгите за Хари Потър”. Събитията са посветени на култовите романи на Джоан Роулинг. Основната цел на кампанията е възможността да предаде на следващото поколение читатели магията на книгите и четенето. Темата на тазгодишното събитие беше:Училище за магия и вълшебство “Хогуортс”!
На 7 февруари от 17ч. в читалищната библиотека в Сенник се събраха почитатели на момчето-магьосник, за да споделят увлечението си по неговите приключения и да се забавляват.След като представихме мултимедийна презентация с откъси от филмите за Хари Потър, прочетохме историята на британската писателка Джоан Роулинг,която може да развълнува всеки и да го накара да повярва, че съществуват вълшебства.
Подробно разказахме и за училището Хогуортс,създадено преди хиляда години от най-великите магъосници на онова време. Четирите дома на училището носят техните имена – Годрик Грифиндор, Хелга Хафълпаф, Роуина Рейвънклоу и Салазар Слидерин.
Магьосниците от сениишкия Хогуортс, пресъздадени от Преслава Косева,Силвия Петкова и Кремена Върбанова с много игри и състезания, се потопиха в магическият свят, описан в невероятните книги на Дж. К. Роулинг. Вдъхновени от прочетените откъси от любимата поредица за момчето – магьосник децата се впуснаха в надпревара в организираните тематични игри, предизвикателства и състезания, потопени в омагьосващия свят и истински се забавляваха.
Гостите на библиотеката си тръгнаха заредени с положителни емоции и щастливи, че са отпразнували заедно с нас „Нощта на книгите за Хари Потър: Хогуортс-училище за магия и вълшебство “.
Благодарим на Донка и Петър Добреви,за дарените шест книги:„Хари Потър и Даровете на Смъртта” , „Хари Потър и Философският камък”, „Хари Потър и Стаята на тайните”, „Хари Потър и Огненият бокал”,„Хари Потър и Нечистокръвния принц” и "Хари Потър и затворникът от Азкабан". С това дарение те ни подкрепиха за да осъществим главната ни цел, децата да четат, децата да творят и децата да говорят за книги!
Скъпи читатели на книгите за Хари Потър, отсега с удоволствие ви приветстваме да се включите догодина в шестата Нощ на книгите за Хари Потър.Поздравяваме ви с песента на училището за магии и вълшебства:

„Хогуортс”,глиган пъпчив, о, „Хогуртс”,
учи ни нещо, молим те,
все тая дали сме стари и плешиви,
или с издрани колене-
нали сме млади и игриви.
С предмети много интересни
пълни ти нашите глави,
че днес в тях има само въздух,
прах,бръмбари,мъртви мухи.
Учи ни на неща достойни,
забравеното припомни ни.
Учи ни и ще зубрим ние,
умът докато ни загние.”