Вие сте тук

Генчо Витанов

В навечерието на националния празник на страната 3 март, Народно читалище „Развитие-1869” – Дряново представи книгата „Българският свят – VII – XXI век”, която е резултат от  10 годишния труд на Витан Генчев Витанов и на Генчо Витанов Витанов. Интересът към авторите и тяхната творба беше очевиден – салонът беше препълнен, а желаещите да закупят книгата – многобройни. Скъп гост на дряновци беше проф. Пламен Павлов.
В началото на срещата Председателят на читалището Мирослава Лилова представи накратко авторите и тяхната най-нова творба. Генчо Витанов е автор на книги с историческо и художествено съдържание – поезия, романи, краеведски трудове. Витан Витанов е историк и автор на книги с историческо и спортно съдържание. Тяхната книга „Българският свят – VII – XXI век” е исторически справочник от времето на хан Кубрат до наши дни, сборник от 145 статии за исторически дейци, владетели, политически и културни водачи, основни събития, войни, въстания и победи, мирни договори и др. В нея читателите могат да намерят и сведения за ролята на Дряново и участието на видни дряновци в историческото развитие на страната.
Проф. Павлов изрази своето задоволство от съдържанието на книгата, като заяви, че „Да се напише такава книга, в сбит обем, е много отговорна задача. Авторите са го направили на академично ниво”. Той сподели пред читателската аудитория, че Витан Витанов е от най-добрите негови студенти. Новата книга проф. Павлов определи не само като пособие за студентите, а като енциклопедия и изрази увереност в нейния успех. Освен това пое ангажимент да подготви специално телевизионно предаване с двамата автори, където да се презентира творбата, която нарече „панорама на българската култура и история”.
Генчо Витанов отправи думи на благодарност за прочувствените слова към проф. Павлов, за любовта към историята, възпитана у Витан Витанов от   преподавателя в местната гимназия – Митка Пенчева, за поканата и топлия прием към НЧ „Развитие-1869”.