Вие сте тук

120 години от рождението на Ерих Кестнер: любимец на децата

"Някои хора изхвърлят детството си като стара шапка. Забравят за него като за телефонен номер, който вече не е валиден. Били са деца, после са станали възрастни, но какво са сега? Единствено тези, които порастват, но продължават да бъдат деца, са хора" .- Ерих Кестнер

На 23 февруари през 1899 г. в град Дрезден, Германия, е роден немският писател Емил Ерих Кестнер. Творбите на писателя са вълнували редица поколения. Макар детските книги уж да са предназначени за по-малките читатели, ние – по-големите – често можем да открием частици от нас самите, описани в историите за Емил, Антон и Точица или дори за малкия Макс Пихелщайнер.
В памет на гениалният писател,любимец на децата в читалищната библиотека почетохме 120 години от неговото рождение заедно с представители на хиревското читалище.С живота и творчеството му ни запозна Румяна Събчева , а Кунка Василева прочете словото му за първия учебен ден(https://liternet.bg/publish12/e_kestner/slovo.htm).
С много емоция ученичките Алекс Дочева,Преслава Косева,Силвия Пенкова,Кремена Върбанова и Йорданка Иванова преразказаха приказки от книгите на Ерих Кестнер.
Дано на повече хора характера да е като на мъдрецът Ерих Кестнер:"Аз съм като тенекиеното петле, което немирни деца са привързали скришом с въженце. Щом вятърът смени посоката си, всички други ветропоказатели се завъртат, освен мене. Просто не мога! Някои наричат това "закостенялост", а други — "характер"."