Вие сте тук

Изложба „100 години футбол в Добрич” в добричката регионална библиотека

На 4 април 2019 г. в Регионална библиотека „Дора Габе” бе открита фотодокументална изложба, посветена на 100-годишнината от създаването на футбола в Добрич. Изложбата е организирана от Община град Добрич, библиотеката и Илия Кишишев – журналист, заслужил деятел на физическата култура и спорта, заслужил краевед, носител на Сребърна значка на БФС за принос към българския футбол.

Юбилейната изложба събра бивши и настоящи футболисти, треньори, футболни привърженици, общественици, граждани, читатели. Изложбата откри г-жа Невяна Христова, директор на библиотеката, която поздрави гостите и благодари на г-н Илия Кишишев за дарените архивни документи, отразяващи дългогодишната история на футбола, както и за идеята в библиотеката да бъде организирана настоящата изложба. Приветствие поднесоха - инициаторът на събитието Илия Кишишев и г-н Никола Конанов, футболна легенда.

Експозицията дава исторически сведения за развитието на спортната дейност в Добрич през годините и в частност на футбола от основополагането му през 1919 година. Тя съдържа архивни снимки и документи и представя любопитни данни и факти, събирани и съхранявани във времето от спортисти, Илия Кишишев, Регионален исторически музей - Добрич, Държавен архив - Добрич, Радио „Добруджа”, вестник „Добруджанска трибуна”, граждани от Добрич и областта.

На вниманието на любителите на спорта са изложени множество автентични фотоси, които разказват за първите футболни клубове в нашия град, за знакови футболни срещи и игрови ситуации през годините, за строителството и откриването на добричкия стадион през 1960 година, за видни местни спортни журналисти.

Посетителите имат възможност да видят ценни реликви с историческа стойност – автентична документация, флагче, плакети, футболна топка, спортни обувки на Николай Конанов – емблематична фигура в добруджанския футбол с над 500 участия с фланелката на „Добруджа” и единствен майстор на спорта от Добрич.

Изложбата ще остане на вниманието на гражданите на Добрич до 17 април 2019 г.

Коментари

Изложбата ще остане на вниманието на гражданите на Добрич до 17 април 2019 г.