Вие сте тук

Международен ден на книгата и авторското право в УниБИТ

На 22-23 април 2019 г. в Университета по библиотекознание и информационни технологии се проведе седмия форум, посветен на Международния ден на книгата и авторското право на тема „Книга vs. таблет – опит да се помирят” . В рамките на двудневния форум преподаватели, изследователи, студенти и експерти от практиката дискутира теми за четенето с образователна и изследователска цел в дигиталната ера, предизвикателствата пред медийната екосистема и четенето в България, дигитални компетенции и медия образование, ролята на библиотеките в развитието на интелектуалният потенциал на младото поколение.
Г-жа Спаска Тарандова, изпълнителен директор на ФГББ приветства като заяви че  „международният ден на книгата и авторското право е прекрасен повод да обединим усилията си за общата ни кауза за издигане престижа на четенето и на книгата”.
По традиция на 23-ти бяха връчени и наградите Homo Legens” /Четящ човек/ за принос в развитието на духовността и стимулиране на четенето. Тази година носителите са Светлозар Желев - директор на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото”, проф. Йорданка Захариева – преподавател в УниБИТ и Дигитална национална коалиция /ДНК/. Форумът се организира в партньорство в фондация „Глобални библиотеки – България“  и Столична библиотека и е в рамките на НИП 2019-01/01,04,2019 г. „Изследване на предизвикателствата пред четенето в дигиталната ера” с ръководител доц. д-р Любомира Парижкова.