Вие сте тук

Национална библиотечна седмица 2019

На 13 май се  състоя официалното откриване на 14-та поред застъпническа кампания „Национална библиотечна седмица" на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) в  Софийската градска художествена галерия.
Специален гост беше Артур Шелекенс, директор на Асоциацията на обществените библиотеки в Кралство Нидерландия.  Приведствия към участниците отправиха Деница Сачева, заместник министър на образованието и науката,  г-жа Емилия Милкова, народен представител, прочете приведствие от Вежди Рашидов – председател на Комисията за културата и медиите на 44-то Народно събрание, а Венцислав Велев, съветник на Министъра на културата и Предсадетел на УС на ФГББ прочети поздравител адрес от министър Боил Банов.
Националната библиотечна седмица се организира в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България“ и с подкрепата на Фондация „Америка за България“.
Целта на 14-тото издание на Националната библиотечна седмица е да ангажира вниманието на законодателната, изпълнителната и местните власти с неотложните проблеми в библиотечния сектор и необходимостта от незабавни действия за реформирането му.

В рамките на офицалното откриване бяха връчени и годишните награди на ББИА.
Носители в отделните категории са:
Млад библиотекар - Димка Михайлова, Регионална библиотека „Захарий Княжески”
Библиотекар на годината - Миланка Банкова, Библиотека при Народно читалище ”П.Хилендарски -1870” – Балчик
Библиотека на годината - Регионална библиотека „Пейо Яворов” – Бургас
В категория „Подкрепа за библиотеките” – издателство „Захари Стоянов”

Медийни партньори на инициативата са Българското национално радио, 24 часа, вестник К. сайтовете „Аз чета” и „Детски книги”.

НБС ще се проведе от 13 до 17 май 2018 г. под наслов „Книгите са само началото…“ с поредица от разнообразни събития в цялата страна.

Повече за кампанията и наградените може да прочетете на https://www.lib.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=1326&Itemid=116