Вие сте тук

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ и габровци посрещнаха отново Петко Хинов

На 19 юни 2019 г. от 17.15 часа в залата за срещи и събития на Габровската регионална библиотека Петко Хинов сподели с гостите си втората своя лекция от цикъла „Моята България, моят Китай“ със заглавие „Българският език и словестност днес – духовната криза, езиковата диагноза, завръщане и изцеление“.
Известният наш преводач, китаист и преподавател-лингвист доразви в нови аспекти темата на първата своя лекция, която се проведе в Габрово на 28 май 2019 година и бе със заглавие „Българският език – светлина и душа на нашия народ“.
Темите за езика, неговото развитие, не особено успешните и удачни действия за реформирането и т.нар. му осъвременяване са непрекъснато актуални и винаги под прякото въздействие на всички обществени процеси – икономически, идеологически, социално-културни и образователни.
По същия начин и темата за другостта и толерантността в нашия глобализиращ се свят е също тъй дискутирана и аспектирана по много различни начини, някои от тях взаимно противоречиви.
Беседите на д-р Хинов са изключително интересни, поднесени са на подходящ език и засягат теми, които вълнуват всеки гражданин независимо от възрастта и обществените му и професионални роли.

Eкипите на вестник „100 вести“ и на РБ „Априлов-Палаузов“, които са съорганизатори на лекционния цикъл на Петко Хинов, отправят предварителна покана към всички габровци и гости да се включат в него, да проявят своята гражданска позиция, да дискутират по темите за родолюбието, толерантността между културите, великата сила на словото и езика за човешката история и бъдеще.