Вие сте тук

Празник на динения маджун

25.08.2019 - ПРАЗНИК НА ДИНЕНИЯ МАДЖУН
С. СМИЛЕЦ, ОБЩИНА СИЛИСТРА, МЕСТНОСТ „ГИЗЛИДЖА“ , ДО ГИЗЛИДЖАНСКАТА ЧЕШМА - / снимки - 1-ва част/
…………………………………………………………………………………
Един от най-колоритните фолклорни празници в Община Силистра.
Празник, в който се включва цялото село, защото тук се показва обич, запазена в сърцето. Изплуват детските съкровени спомени за по- възрастните, а пък на малките и младите им е любопитно и интересно. Само за един ден, …но се показва част от доскорошния истинския бит - Как се прави този прословут динен маджун? Как дините се превръщат в чуден мед? Какви съдове и огнища се ползват за варене? …А бе си е направо магия, пренесена от миналото към нашите дни. А докато се вари този маджун гости и домакини още веднъж се наслаждават на изложбата от стари експонати, изработени от сръчните ръце на жените от това село.
…Надпревара има…И не само във фолклорните изпълнения на гостуващите певчески състави, защото освен песните тук се провежда единственото ревю с фолклорни костюми , поднесени от най- малките. Освен, че децата дефилират по сцената вълнуват се и майките, и бабите. Тези народни носии са ушите от самите тях, с много любов и желание да се приобщят малките наследници към българския род и българската традиция.
Има и конкурси за динени фантазии, където всички са творчески настроени.
…Да не пропусна да ви разкажа и за тавите с баниците. То си е цял ритуал. Възрастните жени точат на място. Размахват тези точилки и тестените листи стават тънки като хартия. А пък който иска може да опита как се точи баница. Тези листи се свиват в тавата, подрежда се баницата, прави се заливката с млякото и … хоп в нагрятата до бяло пръстена пещ. Къде другаде ще видиш тия тънки кори и тази стара селска пръстена пещ, освен тук – на този празник. И всички започват да се увъртат около аромата на загрятата жарава и скритите вътре тави с баница.
Големият ръжен стига до дъното на пещта. Ако се налага завърташ вътре тавите, после като са готови ги придърпваш към изхода на пещта и ги покриват с платно жените - да си запази баницата душичката, да е вкусна и примамлива. Малко динен маджун за поливане отгоре и …вземеш ли хапка пръстите си облизваш.
От тази баница имаше за всички- да усетят вкуса и аромата на празника.
Много гости се радваха на тази атмосфера. Сред тях бяха д-р Тодор Тодоров – областен координатор на ПП „ГЕРБ” в Област Силистра, родом от Смилец и дарител за празника, Иванка Ташева и Орлин Николов – заместник-председатели на Общинския съвет, Цветана Игнатова директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Силистра.
Празникът беше осветен от Ставрофорен иконом отец Добри Чаков, за да има здраве и благоденствие за хората от това село.
С благодарност към Община Силистар и към всички фирми, които подкрепиха празника!
Не се прави лесно този празник. Подготовката е голяма и както казват старите хора се започва отдалеч. И то от тези, които познават организацията от а до я. Целият организационен екип действаше много сплотено през цялото време: Петранка Неделчева – и. д. кмет на село Смилец - Мария Златева – председател НЧ „Светлина – 1906” , Камелия Желева – секретар и Филка Йорданова – библиотекар в читалището.
…Имаше хубав и богат фолклорен български празник в село Смилец.
Но за да стане такъв знаете ли кой още се включи? Доброволците – много са … и всичките тези тридесетина жени дни наред до последния миг самоотвержени и като всички доброволци безвъзмездно дадоха своя дял. „На всички тях- казва председателката на читалището Мария Златева - съм изключително благодарна. Нека да са живи и здрави и се радват на още много хубави неща в живота!“
Традициите и обичаите! Те се тачат от българите, защото те поддържат духа на българина!
….Динения маджун се прави трудно. Но за да е вкусен му трябва щипка родолюбие и обич към България. А това все още тук , в Добруджа се пазят тези неща.
БЛАГОДАРИМ ВИ ДОБРИ ХОРА ОТ СМИЛЕЦ ЗА ХУБАВИЯ ПРАЗНИК!