Вие сте тук

Пиесата "Въртележка на парите" се "завъртя" и в русенската библиотека

На 6 ноември уникалната пиеса за финансова грамотност събра повече от 200 деца, техните учители, посетители и гости в Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе. Да видят "Въртележка на парите" дойдоха ученици от СУ "Йордан Йовков", ОУ "Васил Априлов" и ЧНУ "Вяра, надежда и любов". Те с голям интерес наблюдаваха прекрасната игра на малките актьори от СУ „Козма Тричков“, гр. Враца.
Освен че се превъплътиха в героите от пиесата, врачани изпълниха и две авторски песни, създадени специално за „Въртележката...“. По оригинален начин трупата разказа на зрителите за парите и важните финансови операции, с които се сблъскваме всеки ден. Присъстващите научиха какво е нужда и какво - каприз не само като зрители, а като главни действащи лица  в постановката.
Представлението е част от програмите по иновативна финансова грамотност „За парите и други важни неща“, реализирани от фондация „Инициатива за финансова грамотност“ с подкрепата на NN България. То беше презентирано в Русе от изпълнителния директор на фондацията Росица Вартоник и ръководителите на театралната трупа Виолета Лилова и Румяна Витньова.
Пиесата „Въртележка на парите“ е иновативен образователен подход, базиран на концепцията за „урок-спектакъл“.  Методът цели повишаването на финансовата грамотност на децата от 7 до 12-годишна възраст.
След представлението гостите от Враца разгледаха хранилищата, читалните и тайните кътчета на русенската библиотека и часовниковата кула с единствения в момента действащ механичен градски часовник. Специалистите от Детски отдел им разказаха за историята на книгохранилницата, колекциите, които съхранява и услугите, които предлага. Преди да си тръгнат, те получиха от домакините и подаръци книги.

Коментари

Деца учат за парите с театър не само като зрители, а и като главни действащи лица в постановката.