Вие сте тук

Коледните и новогодишни празници в Дряново

Коледните и новогодишни празници в Дряново започнаха със специално подготвени програми за малчуганите от детските градини и учениците от първи до четвърти клас. Инициативата тази година е под мотото  „Коледа в Дряново” и се организира от  Народно читалище „Развитие-1869” в партньорство със СУ „Максим Райкович” и ДГ „Детелина”. Целта на проявите е да се запознаят децата с българската традиция, наречена хляб, както и да покажат на добрия старец колко много са научили в училище и колко послушни са били през изминалата година.
         В самото начало децата бяха разделени на групи, а служители на читалището замесваха хляб и предоставяха възможност на всяко едно дете да се включи, приготвяйки традиционното коледно тесто. Докосването до брашното, тестото и хляба създаде невероятно настроение сред участниците. Те се радваха и се стараеха да демонстрират разнообразни творчески попадения в украсата на готовите вече погачи. Малчуганите оформяха обредни форми, които са част от стопанската дейност на всеки един дом. Върху погачите можеха да се видят различни символи на плодородието, благополучието, здравето и късмета. Те бяха украсени с плодове, цветя, житни класове, прасенца, зайчета, пиленца, кръстове, грозде. Организаторите предварително бяха приготвили малки питки, шарена сол и мед, с които почерпиха децата.
         Втората част на празника, под формата на среща с добрия старец, премина в песни, музика, танци и игри. Заедно с изпълнителите от Детската школа по изкуствата Леон Александров, Стасимира Стоянова, Сияна Цанева, Мартин Косев, Ния Лакова,    гостите пяха, рецитираха и танцуваха. Дядо Коледа и този път не беше забравил децата от Дряново. Той пристигна с пълен чувал с лакомства, които раздаде на нетърпеливите  малчугани.
         Детското матине  „Коледа в Дряново” ще продължава всеки ден до идния петък. Гости на читалището ще бъдат и потребителите на Дневния център за деца и възрастни с увреждания.
         По традиция организаторите включват и провеждането на конкурс за коледна украса по домовете на дряновци. Най-атрактивната ще спечели награда от 100.00 лв. След предварителна заявка, Дядо Коледа ще посети домовете на послушните деца и ще им връчи подаръци. Заедно с Центъра за обществена подкрепа читалището  организира празнична проява под мотото „Бъдни вечер у дома”. В мероприятието ще се включат потребителите на Центъра и техните семейства. Кулминация на програмата са Коледният концерт и изложбата-базар от рисунки и предмети, изработени от  деца – участници в  школата по изкуствата. В концерта ще вземат участие самодейните колективи от НЧ „Развитие-1869” и ученици от школата, както и дамската вокална група „Росна китка ” към РСО- Дряново. На 23 декември от 10 и 11.30 часа в огледалната зала на читалището ще бъде организирана серия работилнички за изработка на коледни съкровища - подаръци и декорации. Ще се започне  със сапунена работилничка, а след това децата  ще се запознаят с магията на свещолеенето. Събитието е подходящо за деца над 4 години.