Вие сте тук

Дете - читател на 2019 г. година на Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе

Церемонията по награждаване на най-четящите русенски деца за миналата година се проведе днес в обновения детски отдел на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ -  Библиотечко.
Единадесетгодишната Далина Пенчева, ученичка в СУПНЕ „Фр. Шилер“, която през миналата година е прочела 169 книги, грабна приза "Дете - читател на 2019 г.". Тя  получи грамота и книга от директора на библиотеката Теодора Евтимова, книга и ваучер от ИК „Хермес“, връчени от Марина Братанова, и ваучер от книжарница „Сиела“.  По традиция  Далина  остави и своя отпечатък в Алеята на четящите деца на град Русе.
Общо 11 русенчета – читатели на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе,  получиха днес награди за любознателността, стремежа си към повече знание и най-много прочетени книги през 2019 г. Те бяха разделени в две категории: до 6 и до 14 годишна възраст. Всички деца получиха книги от ИК „Хермес“ и грамота и книга от библиотеката. А за най-четящите във всяка от категориите имаше и допълнителни награди.
Във възрастовата група деца до 6 г.     на пето място се класира  Белослава Стоянова на 3 г. със заети 86 книги. Четвърта е Вая Севова на 6 г. със заети 86 книги. Третото място е за Борис Пенев на 4 г. с прочетени 89 книги, а второто за Никол Цанкова на 2 г. със заети 94 книги. Най-четящото дете в категория до 6 годишна възраст е Александър Коварщен на 4 г. с взети 117 книги.
Във възрастовата група ученици до 14 г. тази година наградите са 6 и причината за това е нашият читател Никола Андреев, който е само на 9 години. През 2019 г. той е прочел 50 книги, но за сметка на това много обемни, с голям брой страници и определено сложни за неговата възраст.
Останалите в групата ученици се подреждат както следва: Елвина Стоянова на 12 години с взети 90 книги, ученичка в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – пето място; Георгия Иванова на 9 години със заети 96 книги, възпитаничка на ОУ „Отец Паисий“ – четвърто място; Йоан Петров на 8 г. с взети 135 книги, който също учи в ОУ „Отец Паисий“ – трето място и  Добрин Тиханов на 8 г. със заети 144 книги, ученик в СУ „Възраждане“ – второ място. Първа, както отбелязахме, е победителката за 2019 г. Далина Пенчева.