Вие сте тук

Ден на Съединението- отбелязан в НЧ „Светлина-1906- Смилец“

    На 6 септември Кметско наместничество и НЧ „Светлина-1906-Смилец“ заедно отбелязахме 135 години от Съединението на България. Денят, който по най-категоричен начин ни показва, че когато българите са обединени от една идея и една цел те могат да постигнат всичко. Съединението на Княжество България и Източна Румелия на 6 септември 1885 година е чисто българско дело, извършено срещу волята на тогавашните Велики сили.
И днес актуални остават поуките от този изстрадан, но тържествен акт за България, а именно, че обединен около една кауза и една цел, превърнати в години бленувано желание, българският народ е силен и в състояние да постигне всичко.
   Фактът, че днес празнуваме 135 –та годишнина от националното Съединение, доказва и девиза, че именно „ Съединението прави силата“. Защото съединението побеждава първо в душата!

   Освен денят на Съединението отбелязахме и датата 7 септември, на която се навършват 80 години от подписването на Крайовската спогодба за връщане на Южна Добруджа в пределите на Майка България. Документът е един от малкото, които не се ревизират след края на Втората световна война.
Този акт се счита за безспорен успех на българската дипломация, тъй като нашата държава си възвръща изгубена територия без да пролее капка кръв.
   Празникът бе отбелязан с песни изпълнени от двете групи при НЧ „Светлина-1906-Смилец“ и стихотворения рецитирани от децата на с. Смилец. Поднесени бяха и венци на паметниците в селото.