Вие сте тук

Културно-просветна изложба

Изложба 150 години Народно читалище „Наука-1870“ – с. Ново село
Изложба 150 години Народно читалище „Наука-1870“ – с. Ново село
д-р Станислава Стоянова
доц. д-р Милен Михов
Доц. д-р Калина Иванова
Доц. д-р Калина Иванова, д-р Станислава Стоянова, доц. д-р Милен Михов, д-р Миглена Петкова
Доц. д-р Калина Иванова, д-р Станислава Стоянова, д-р Иван Александров

          С изложба, посветена на културния си живот, Народно читалище „Наука-1870“ – с. Ново село, Великотърновско, отбеляза своя 150-годишен юбилей. Експозицията от осемнадесет пана е изложена пред Факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново и е реализирана съвместно с Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“.
          Събитието бе открито от секретаря на читалището Пенчо Димитров, който посрещна присъстващите с думите: “Та ти казвам, българино! Кай се, кай се в своето читалище. Себе си занеси там, детето си. И детето на детето си. И посвети го в наука и култура, понеже читалището, после църквата, е твоят храм. И го почитай!”
          През далечната 1870 г. отец Матей Преображенски обединява селяните и заедно създават новоселското читалище. От тогава до наши дни то се превръща в огнище на просвета и извор на родолюбие. Д-р Станислава Стоянова, депутат от 44-тото Народно събрание, сподели, че една такава изложба е израз на равносметка за будния характер и дух на хората. По този начин се отдава почит на бележитите българи от онова време, сред които е и отец Матей.
          Юбилярите бяха поздравени и от доц. д-р Милен Михов, който пожела пламъкът на отец Матей да продължи да грее в читалището и  призова да се обърнем към миналото, за да видим примерите, които трябва да следваме. Той изказа и възхищението си от делото на Миткалото и от това как революцията, духовността, просветата и борбата за свобода са вървели ръка за ръка, обединени под кратката думичка „България“.
          Директорът на библиотеката доц. д-р Калина Иванова изрази своята благодарност за съвместната работа между институциите и поздрави самодейците за инициативността и дейността им през годините. Тя отправи своите пожелания за продължаване на мисията да пребъде читалищната идея, като се отстоява позицията на водещ център, свързан трайно с книжовността и духа.
          Председателят на читалището беше поздравен и от зам.-директора на Регионалния исторически музей д-р Миглена Петкова и от Георги Чукуров – главен експерт в Дирекция "Култура, туризъм и международни дейности" към община Велико Търново. Към всички гости на събитието беше отправен музикален поздрав от самодейците на Ново село, а след това всички присъстващи имаха възможност да се насладят на представената изложба.