Вие сте тук

Очаквайте през октомври BIBLIO-MOOC курс за нови умения за библиотекари в дигитална среда

Подготовката на първият онлайн курс за библиотекари в платформата МООС (Massive Open Online Course)  по проект БИБЛИО е към своя край. 
Докато някои се наслаждаваха на последните дни на лятото, партньорите по проект БИБЛИО  работеха усилено за да подготвят всичко за началото на курса БИБЛИО MOOC през тази есен. Първият MOOC курс за дигиталните умения, който е  специално проектиран за библиотечни специалисти вече  е реалност.

Защо MOOC*?

*Курсовете от типа MOOC са онлайн курсове с неограничено участие и отворен достъп чрез интернет мрежата. Те са относително нова и прогресивна форма на дистанционно обучение , която днес превзема света на образованието бурно, но за съжаление, не са много познати у нас.
Днес, библиотеки не са само място, в което  хората четат и заемат книги за дома. Те са центрове  за общността,  безопасни места, където хората отиват за да получат  информация, съвет и помощ, и да се срещнат с други членове на общността с подобни интереси. Библиотеките предлагат много услуги, включително достъп до дигитални технологии, компютри и Интернет, дигитални колекции, виртуална реалност, курсове по кодиране, или  помощ по създаването на имейл адреси и използването на е-услуги. Когато хората нямат къде другаде да потърсят помощ за тези неща, те отиват в местната си библиотека. С развитието и разширяването на услугите, професията на библиотекаря също се променя.

Дигиталната трансформация променя ролята на библиотеките и библиотечните  специалисти. Това предполага те да я разбират и да се адаптират успешно към нея. След комплексен анализ на библиотечния сектор в Европа бяха идентифицирани нуждите от нови знания, които да формират адекватни уменията за пазара на труда, съобразно технологичните промени.
Курсът БИБЛИО MOOC предлага тези нови знания и умения за библиотекарите. Целта е да се осигурят на библиотечните специалисти оптимални условия  за придобиване на нови умения, необходими им за въвеждането на нови и иновативни услуги.

Какво предлага MOOC?
най-съвременен учебен план, разработен от експерти според най-високите стандарти за качество;

  • 26 модули за трансверсални и цифрови умения за библиотечните специалисти;
  • гъвкаво седмично натоварване (програма от 8 до 10 часа на седмица), което можете да извършвате със собствено темпо;
  • персонализирана поддръжка, предоставена от опитни преподаватели;
  • възможности за срещи, свързване и работа с мрежа на обучаеми  от цял свят;
  • сертифициране в съответствие с европейските и националните квалификационни рамки;
  • възможности за участници, които успешно ще завършат MOOC да участват в специализирана програма за обучение за сертифициране в работните профили „специалист  комуникации и работа с общността“ или „отговорник по цифровата трансформация“.

Какво са условия за присъединяване към MOOC?

Достъпът до MOOC е безплатен  и всеки, който има интерес  може да се присъедини към курса. Опитът в библиотечния сектор е предимство, но не е задължителен. Регистрационната форма вече е отворена. Курсът ще стартира на 4 октомври 2021 и ще продължи 10 седмици. Участниците трябва да могат да отделят  около 8-10 часа за учене на седмица и трябва да имат поне междинно ниво на владеене на английски език ( всички онлайн уроци и материали ще бъдат на английски език). Ако завършите курса в БИБЛИО MOOC със 75% от онлайн оценката в края, ще получите сертификат за участие в  курса.

Какво представлява курсът?

За разлика от традиционен или смесен  курс, БИБЛИО MOOC е изцяло онлайн. Лекциите са представени чрез видеоклипове и материали за четене, които са на разположение 24 часа в денонощието. Всеки може да премине курса  със собствено си темпо  и да комуникира  с други студенти и  обучители  чрез форум. Не е нужно да пътувате или да се чудите дали времето е подходящо за телефонно обаждане! Всяка седмица можете да взаимодействате  с висококвалифицирани експерти в едночасови  уебинари на живо.  Допълнително удобство дава възможността да гледате на запис някои от уебинарите, ако сте ги пропуснали.  

Всяка седмица, ще бъдат отворени  до три урока. Във всеки урок има видеоклипове, домашна работа  и тест за оценка на вашите знания.

Гледайте този видеоклип, за да научите повече за БИБЛИО  MOOC:
https://www.youtube.com/watch?v=ANwzCm_ScEY&t=3s

Повече информация за обучителите и списък на темите в  курса ще получите в края на месец септември 2021. Регистрирайте се сега и следете за още новини.