Вие сте тук

Награждаване по холивудски в русенската библиотека

Калина Тиханова е „Най-четящото дете на Русе“ за 2021 г. Осемгодишната читателка на детския отдел Библиотечко е заела най-много книги през изминалите 12 месеца - 414. Съвсем по холивудски Калина остави своя отпечатък на Алеята на четящите деца на град Русе. Нейните любими книги са с комикси, но се увлича и от приключения, приказки и детски романи.
Състезанието набира скорост от 2016 г. и се провежда в две категории – от 0 до 6 - „Малчугани“ и от 7 до 14 г. - „Приключенци“. Тържественото обявяване на резултатите от класацията в началото на календарната година вече е традиция и очаквано събитие за всички малки читатели на русенската библиотека.
За 2021 г. в категория „Малчугани“ първенец, както и миналата година, е Никол Цанкова, на 4 г., със заети 363 книги, разбира се, криещи най-пъстрите, вълшебни и любопитни приказки отблизо и далеч. Най-много книги (378) от „Приключенци“ - те  след лидера Калина Тиханова има записани в картона си нейният брат Добрин Тиханов. Само на 10 години той вече има изразен интерес към детективските истории, приключенията, историята, географията и ретро книгите.
Усмивки предизвика с присъствието си на церемонията най-мъничкият читател на библиотеката за 2021 г. Бебе Ема Александрова Йосифова е родена на 15 август 2021 г., а първата й читателска карта е издадена малко след като е навършила един месец – на 23 септември 2021 г.
Всички деца получиха грамота и подаръци от библиотеката и книжарници „Хермес“ и „АБВ“.  Никол Данева, която беше най-четящо дете на Русе за 2016  и 2017 г., поздрави отличените.
Тази година за втори път беше присъдена наградата „Най-четящо семейство“. Спечели я семейство Тодорови – Ивайло, Виктория и Иринка, която е на 7 години. Мама Вики е известна на последователите ни във Фейсбук като четящата приказки Мецанка Малинка в съботните ателиета на Библиотечко, а Иринка е постоянен участник в маратоните на четенето от много мъничка. Фамилия Тодорови също получи грамота и подаръци от библиотеката и книжарници „Хермес“ и „АБВ“.
Наградите бяха връчени от директора на библиотеката Теодора Евтимова, която поздрави първенците и им пожела още много интересни и полезни срещи с книгите в русенската библиотека. Тя използва случая да каже няколко думи за изминалата поредна трудна и неблагоприятна за културния институт година. Г-жа Евтимова представи някои статистически данни от отчета за 2021 г. Директорът на библиотеката сподели, че въпреки всички трудности, през 2021 са организирани и осъществени 133 културни събития, от които 26 изложби, 63 срещи и 44 други събития. 55 от всички събития са за деца. Обстоятелствата наложиха максимална гъвкавост и голяма част от събитията се провеждаха в дистанционна или хибридна форма. През 2021 г. събитията на културния институт са били посетени или гледани от  51 912 души (посетители в библиотеката: 4837, онлайн посещения: 47 075). Тази цифра почти догонва 52 873-та посетители на събитията през 2019 г., преди въвеждането на ограничителните мерки. И още малко статистика: миналата година изданията на библиотеката, в т.ч. електронни, са 9, разработени и изнесени са 9 доклади и презентации, подготвени 4512 материала за медии. Участията в ТВ и радиопредавания са 57. Работихме като бенефициенти или партньори общо по 14 проекта.
Въпреки рестрикциите, през 2021 г. в библиотеката бяха регистрирани 6008 читатели, от които 2995 под 14 г. Посещенията бяха 50700, а заетата литература 107 872 бр.
Най-малкият читател за 2021 г. е Ема Александрова Йосифова, която е родена на 15 август 2021 г. и първата й читателска карта е издадена малко след като е навършила един месец – на 23 септември 2021 г.
Най-възрастен читател за поредна година е Тодор Савов на 94 години, който е роден на 21.01.1927 г.  След него е Димитър Топалов – на 89 години.
„Най-четящият читател“ от отдел Заемна за възрастни е Красимир Кънчев с прочетени 297 книги. След него е Маргаритка Великова с 208 книги.
Накрая на церемонията  най-четящото дете за 2021 г. Калина Тиханова изтегли и печелившия от томболата за най-четящо дете на месец декември 2021 г. Късметлията, спечелил безплатно посещение на спектакъл от афиша на русенския куклен театър, се оказа Радослав Пенчев.
Томболата е съвместна инициатива на библиотеката и Държавен куклен театър - Русе "Светът на книгите и кукления театър", която стартира през миналата година.
По тази инициатива зрителят на месеца на кукления театър получава едногодишна безплатна читателска карта от библиотеката.
„Светът на книгите и кукления театър“ доказа своя положителен ефект за повишаване на интереса към изкуството и четенето у малките зрители и читатели, затова двата културни института решиха инициативата да продължи и през 2022 г. В началото на февруари ще се тегли томбола за най-четящо дете на месец януари.
 Събитието беше излъчено онлайн на фейсбук страницата на библиотеката.