Вие сте тук

С магията на Хари Потър

По вече утвърдена традиция през февруари магьосници и мъгъли от цял свят отбелязаха Нощта на книгите за Хари Потър. Темата на тазгодишното събитие беше МАГИЧЕСКИ ПЪТЕШЕСТВИЯ.
Регионална библиотека "Любен Каравелов" отново се включи в Международната инициатива, организирана от английското издателство Bloomsbury и издателство "Егмонт " за България.
И така, на 3 февруари, с безценната помощ на много доброволци и екип от над 20 души осмият празник, посветен на любимата книжна поредица, премина успешно и много вълнуващо. В продължение на два часа библиотеката се изпълни с детски усмивки, незабравими приключения, сложни задачи за многознайковците. А най-голямата награда за преподаватели, магьосници и префекти бяха сияещите лица на децата.
Както всяка година, игрите бяха мащабно замислени. Както си му е редът, те започнаха с Разпределителната церемония, в която Шапката определи всяко едно дете в кой дом ще участва.  Състезателите бяха разпределени в четири отбора, съответстващи на четирите дома – Грифиндор, Слидерин, Рейвънклоу и Хафълпаф. Всеки отбор беше изправен пред пет предизвикателства.
В Стаята на тайните ги очакваха професор Снейп и замразяващият Базилиск. В Банка Гринготс таласъмите бяха подготвили сложни задачи, водещи до философския камък. В Нужната стая бяха скрити важни за магическото пътешествие части от пъзела. В Залата с пророчествата професор Трелони изпита познанията на участниците с трудни пророчества. Бързи въпроси за знайковци  и състезание по сръчност ги очакваха и в Общата зала под зоркия поглед на професор Макгонагъл.
Тази година в Нощта на книгите за Хари Потър имахме специална участничка – Михаела Кирова.Тя и нейното семейство дойдоха от Шумен, само за да участва малката магьосница в игрите. Това е голямо признание за нас и нашите огромни усилия по организацията и провеждането на фантастичния празник за осма поредна година. Михаела сподели, че е разбрала за събитието от предаването "България в 60 минути" по БНТ и веднага се е записала за участие по телефона, а освен това получи и читателска карта за русенската библиотека.
И още нещо ново се случи в Осмата нощ с книгите за Хари Потър в библиотеката – имахме си Главен спонсор, който осигури наградите за участниците! Това е Project Studio – Русе - магазин за уникални персонализирани подаръци със снимки и надписи, създавани индивидуално за всеки клиент.