Вие сте тук

Синият свят на Алсу озари русенската библиотека

На 4 април в галерията на Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе беше открита официално обща детска изложба „Синият свят на Алсу и приятели“. Експозицията включва 70 рисунки на деца с аутизъм. Арт събитието е инициирано от Сдружение „Дунавско сияние“ и Сдружение „Родители на деца и възрастни с аутизъм“ - Русе по повод 2 април – Световен ден за информираността за аутизъм. На церемонията автори и организатори бяха поздравени от Златомира Стефанова - заместник-кмет "Икономика и международно сътрудничество" в Община Русе, директора на библиотеката Теодора Евтимова, Ива Цветкова от детския отдел Библиотечко, художниците-куратори на експозицията Цветан Симеонов и Дилян Хубанов и Анжелика Бушман – майката на Алсу, тъй като самата Алсу е била възпрепятствана да пътува до Русе за откриването. Малките художници получиха грамоти и подаръци от организатори и домакини.
Водещ автор в изложбата е дванадесетгодишната ученичка Алсу Пейчева от гр. Берковица, която участва  с 32 творби. Алсу е дете с аутизъм, но това не й пречи да е лауреат на множество призови награди в редица международни и национални конкурси, включително и на такива с русенски адресат. През 2021 г. тя спечели награди на конкурса „Моят Левски“, организиран от Военен клуб Русе и на международния онлайн конкурс „Приказният свят на природата“, организиран от СНЦ „Дунавско сияние“- Русе. В рисунките й, като на всяко дете, оживяват приказни герои, принцове, принцеси...чудновати ангели, но през последния месец тези герои са тъжни и плачат със сълзите на нейната родина – Украйна. Алсу е родена в Крим и само от няколко години живее със семейството си в България.
В експозицията се открояват и причудливите творби на пет нови творчески приятели на Алсу - русенски деца от Сдружение „Родители на деца и възрастни с аутизъм“ - Илиян Илиев, Милен Радулов, Емма  Борисова, Диана Гарабедян и Илиян Цветанов.
Специален гост-художник на изложбата  е 17-годишният Недислав Пеев от Добрич, който е поредният пример за необятния талант, с който са надарени децата с аутизъм. Само преди месец Неди печели първо място на конкурс за рисунка „Подарък за мама“, организиран от Младежко обединение на БСП - Русе.
Изложбата „Синият свят на Алсу и приятели“ е достъпна за всички желаещи да я разгледат до 15 април в Галерия "Библиотека".