Вие сте тук

Регионална среща на библиотекари от Русе и региона

На 11 май 2022 г. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се проведе Регионална среща на библиотекарите от обществените библиотеки от област Русе по повод професионалния празник на българските библиотечни и информационни специалисти.

На събитието присъстваха Пенчо Милков - кмет на Община Русе, доц. д-р Десислава Атанасова - зам.-ректор по интернационализация и комуникационна политика на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и д-р Виктория Иванова - директор на Университетската библиотека  към Русенския университет „Ангел Кънчев“ .

Директорът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова, приветства присъстващите и обяви резултатите от конкурса за библиотека и библиотекар на годината. Бяха получени 57 номинации за „Библиотека на годината от област Русе“ 2021 и 6 номинации за „Библиотекар на годината от област Русе“ 2021. Петчленна комисия извърши оценяването по предварително изготвена методика. Наградите са учредени от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и се провеждат с любезното съдействие на Областна администрация Русе, Община Русе и Русенски университет "Ангел Кънчев".

Наградата „Библиотека на годината от област Русе“ 2021 беше присъдена на библиотеката при Народно читалище „Тома Кърджиев-1873“ в с. Червена вода, Община Русе и връчена от Теодора Евтимова. Наградата „Библиотекар на годината от област Русе“ 2021 беше присъдена на Мариела Минкова от Народно читалище "Трудолюбие 1884" в гр. Бяла, Община Бяла и връчена от доц. д-р Десислава Атанасова. Всички номинирани библиотеки и библиотекари получиха грамоти за участие в номинациите.

Да поздравят присъстващите дойдоха украински деца, приятели на библиотеката и техните родители. Заедно с ръководителката си, Анджела Авакян, децата представиха драматизация на „Под гъбата“ от Виталий Сутеев. Малките ни приятели от 15 март тази година учат в библиотеката български език и вече го говорят добре. А с подаръците от домакините - книжки, ще го научат още по-добре.

В края на срещата ученици от Първо частно училище „Леонардо да Винчи“ проведоха дебат на тема „За и против четенето на книги“. Присъстващите слушаха с интерес аргументите на учениците „за“ и „против“ четенето на книги.