Вие сте тук

Конкурс за най-оригинална картичка по повод 8 март

За пета поредна година читалище „Напредък-1870” гр. Лясковец е организатор на Конкурса за най-оригинална картичка по повод 8 март - Международния ден на жената. В тазгодишната творческа надпревара се включиха рекорден брой участници 168. Интерес към инициативата имаха не само деца от нашия град, но и от различни населени места в страната- с. Алеково, гр. Велико Търново, с. Дебръщица, с. Джулюница, с. Паталеница, с. Първомайци, гр. Смолян, с. Сушица и с. Чепинци. Общият брой на осмомартенските картички е 173. Всяка една от тях е изработена с много въображение, талант, старание и труд, в унисон с целите на нашия конкурс – да провокираме интерес към изобразителното и приложното изкуство и да създадем възможност за изява на фантазията и творческите заложби на подрастващите. Уникалните творения са пъстри и разнообразни, съчетали са в себе си различни багри, техники и елементи, обединени от общото послание за силната обич към майката. Изборът на тричленното жури, състоящо се от художниците Марияна Крумова и Николинка Бабукчиева, и представител на организаторите – Красимира Голакова, се оказа изключително труден. Участниците бяха разделени в две възрастови групи - първа възрастова група от 3 до 6 години и участници от 7 до 16-годишна възраст. При малчуганите най-добра се оказа честитката на четиригодишната Дара Костадинова, класирала се на първо място. Тя е възпитаник на ДГ „Пчелица”, а втори и трети се подредиха две деца от лясковската ДГ „Радост” – на II-ро място е Самуил Ивайлов Йозов – на 6 години, а III-то място заслужи Теа Галиана Стоянова – само на 3 годинки. Специалната награда на журито в тази възрастова група отиде при Даниела Ангелова от ДГ „Детелина” с. Паталеница, общ. Пазарджик и бе присъдена за оригиналност. На малчуганите от малката творческа група комисията отреди и две поощрителни награди – те са за Валентин Лечев от ДГ „Здравец”, с. Първомайци, който е на четири години и на шестгодишната Александра Градева от лясковската ДГ „Славейче”.
В голямата възрастова група на учениците от 7 до 16 години, победител е Сияна Минева, възпитаничка на СУ „Максим Райкович”, град Лясковец, която е ученичка от трети клас.Второ място бе присъдено за картичка на Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания І – Семеен дом „Охрид”, гр. Велико Търново, която е изработка на няколко деца. Третото място е за Красимир Николов от гр. Лясковец, възпитаник на НУ „Цани Гинчев”. Специалната награда на журито за оригиналност получи Александра Ангелова, ученичка от четвърти клас на НУ „Цани Гинчев”. Двете поощрения в групата на учениците са за Мартина Кряжева от трети клас на СУ „ Максим Райкович“ и за Мима Антонова – първокласничка от джулюнското Обединено училище „П. Р. Славейков”.
Предвидени са грамоти за участие за всички, а за победителите са осигурени и награди. Благодарим на всички, които бяха част от конкурса, пожелаваме им още много творчески изяви и успехи.